Roversbende

Bankier

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6251
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Ad Broere

Gekoppelde categorieen
Economie, Politiek, (Verborgen) nieuws

In dit fragment uit Geld komt uit het niets laat ik de feiten voor zichzelf spreken. Het is een duidelijk voorbeeld van hoe het netwerk van roversbaronnen over de hele wereld natuurlijke rijkdommen steelt en dat op een onmenselijke manier doet. Men deinst er niet voor terug om zwaar criminele praktijken toe te passen en de aarde te vernielen met als uitsluitende doelen: materiele rijkdom en -onbegrensde- macht. En dat vaak onder het mom van filantropie.

 

Barrick Gold Corporation


Barrick Gold Plc is op dit moment de grootste onderneming in de winning van en handel in goud. Deze onderneming werd in 1983 opgericht in Toronto, Canada. De meerderheid van de aandelen was bij de oprichting in handen van een investeringsgroep, geleid door de Saoedische wapenhandelaar Khashoggi. Tot de aandeelhouders behoorde ook Sheik Kamal Adham, chef van de Saoedische geheime dienst. William Engdahl noemde Adham eerder in verband met George Soros. Begin 1985 leende Khashoggi $ 21 miljoen met zijn Barrick aandelen als onderpand. Hiermee werd een wapenleverantie aan Iran gefinancierd tegen de levering van drugs door het Iran van Khomeini. Bij deze gecompliceerde transactie waren de CIA onder George Bush sr. en de Nicaraguaanse contra’s onder kolonel Oliver North betrokken. Het geld dat met de transactie werd verdiend, werd witgewassen door de eerder genoemde BCCI Bank,die daardoor in opspraak kwam.


Op 25 november 1986 werd het Iran en Contra schandaal met elkaar in verband gebracht door Edwin Meese. Meese was destijds Attorney General van de VS De volgende dag kondigde CEO Munk een ingelaste aandeelhoudersvergadering aan, om besluiten te nemen over een dringend reorganisatie plan. Dit plan had tot gevolg dat de leiding van de onderneming geheel in handen kwam van Peter Munk. Khashoggi bleef echter op de achtergrond zijn invloed uitoefenen op Barrick, totdat de wapens voor drugs zaak in onderzoek kwam bij het Amerikaanse Congres en de sporen in de richting van George Bush sr. moesten worden gewist. Het gevolg hiervan was, dat de Khashoggi groep officieel zijn aandelen in Barrick van de hand moest doen.
De belangstelling van het Amerikaanse Congres voor de wapens-voordrugs zaak, nam niet weg dat Barrick in 1987 een stuk grond voor $ 63 miljoen mocht kopen. In deze grond zat een bewezen goudreserve ter waarde van $ 10 miljard aan goud, eigendom van de Amerikaanse overheid. Nadat George Bush sr. in 1988 president van de VS werd, kwam er al snel een officiële verklaring rond dat Barrick Gold Corp. met de goudwinning kon starten. Hierdoor klom Barrick Gold in één klap op van onbelangrijk naar de positie van wereldmacht.
In 1995 werd door Barrick Gold een internationale adviesraad gevormd, waarin de ex presidenten George Bush sr. en Mulroney, Canada’s ex-premier, een plaats kregen. Beiden hadden al een mooie staat van dienst opgebouwd met betrekking tot het behartigen van de Barrick belangen. De adviesraad droeg ertoe bij, dat over de hele wereld deuren naar regeringsleiders werden geopend en dat de monden van de journalisten gesloten bleven, als er zich een schandaal voordeed zoals in Papua Nieuw Guinea, waar mensen werden bedreigd en hun huizen werden verbrand, in Tanzania, waar lekkend giftig afval van cyaan, gebruikt bij de goudwinning in het grondwater terecht kwam. Het lekkende cyaanwater eiste de levens van vele mensen. En zo zijn er meer voorbeelden van milieubederf en misdaden tegen de mensen begaan. Voor het Noorse pensioenfonds was het in elk geval aanleiding om uit ethische overwegingen de aandelen in Barrick met een waarde van $ 263 miljoen van de hand te doen.


In het jaarverslag van Barrick Gold Corp. wordt de nadruk gelegd op het duurzame karakter van de onderneming. Er is een Corporate Social Responsiblility adviesraad ingesteld, waarin onder andere Robert Fowler, adviseur van drie Canadese regeringsleiders, zitting heeft genomen. Vier achtereen-volgende jaren stond Barrick bovenaan in de Corporate Social Responsibility index van de Down Jones (VS). Achterin het jaarverslag wordt gewag gemaakt van rechtszaken, onder andere in Peru. Barrick neemt ongeveer twaalf procent van de wereld goudproductie voor zijn rekening en is actief in Australië, Nieuw Guinea, Afrika en Noorden
Zuid-Amerika.

In de Raad van onafhankelijke commissarissen zit een telg uit de jongere Rothschild generatie, Nathaniel Phillip Victor James Rothschild (40). Nathaniel Rothschild was mede directeur van Bumi Plc. en is nu commissaris bij dit bedrijf, een natuurlijke hulpbronnen en mijnorganisatie. Ook is hij directeur van Genel Energy plc, een olie bedrijf en directeur van JNR Limited, een investeringsadvies onderneming. De heer Rothschild is lid van het Belfer Center’s International Council aan de John F. Kennedy School of Government verbonden aan Harvard University. Peter Munk, sinds 1986 CEO van Barrick, werd in 1927 geboren in Hongarije, als zoon van welgestelde Joodse ouders. Toen de nazi’s Hongarije in 1944 binnenvielen, was de toen zeventien jarige Peter één van de 1684 Joodse mensen, die door rechtstreekse onderhandeling tussen de Zionistische organisatie Aid and Rescue Committee en Adolf Eichmann een vrijgeleide kregen naar Zwitserland tegen inlevering van hun bezittingen aan de nazi’s.

In 1948 emigreerde Munk, toen eenentwintig, naar Toronto, Canada, waar hij een opleiding voor elektrotechnisch ingenieur volgde. Hij behaalde zijn graad in 1952. De aanloop van zijn carrière was niet altijd even gelukkig. Een onderneming in audio apparatuur waarvan hij eigenaar was, samen met partner David Gilmour, flopte. In 1967 verkochten Munk en Gilmour 29.000 aandelen, vlak voor het uitkomen van het jaarverslag, Uit dit jaarverslag werd een financieel debacle duidelijk. De onderneming was zwaar gesubsidieerd door de Canadese provincie Nova Scotia.

Munk onderhoudt goede contacten met hoge Britse kringen, waaronder het Engelse koningshuis en is lid van de eerdergenoemde Club of Isles. Deze contacten zijn ontstaan in de jaren zeventig, toen Munk heeft gewerkt voor het Britse Peninsular and Orient (Lord Inchcape). Ook de zakelijke relatie met Adnan Khashoggi stamt uit die periode. Ondanks zijn hoge leeftijd is Munk nog steeds actief als CEO van Barrick. Hij staat bekend als filantroop, door zijn donaties aan verschillende goede doelen, waaronder het Wildlife Fund van Prins Philip.

bronnen: eir investigations, peter munk: the making of a modern tycoon, by donald
rumbal, annual report 2011 barrick gold corp.


Koop het boek bij Orongo (€ 20,-) 


Geplaatst door Ad Broere

Ad Broere

Auteur, spreker, adviseur, vernieuwer en inspirator.

Ik ben van mening dat het financiële systeem in zijn huidige vorm een groot gevaar vormt voor zowel het materiële als het geestelijke welzijn van de mens.  Praktijken, zoals nanotrading, ongelimiteerde speculatie met derivaten en grootschalig gokken op grondstoffen vergiftigen de economie en veroorzaken een steeds grotere instabiliteit, die uiteindelijk gaat leiden tot ineenstorting van het financiële systeem...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ad BroereLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Happiness is an inside job.

William Arthur WardBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.