Ook Nederlandse bedrijven roven land

Errinundra Old Growth Ancient Rainforest Toilet Paper

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Duurzaam Nieuws) Over de hele wereld verliezen boeren, vissers, gemeenschappen en stammen de toegang tot hun eigen land, en daarmee tot hun voornaamste middelen van bestaan. Bedrijven, financiers en overheden maken zich er schuldig aan landroof. Een recent rapport van TNI, dat met steun van de EU is opgesteld, doet verslag van de betrokkenheid van Nederlandse organisaties bij deze landroof.

ABP in Mozambique

Pensioenfonds ABP, het op een na grootste pensioenfonds ter wereld met een belegd vermogen van bijna 250 miljard euro, richt zich steeds meer op de landbouw voor winstgevende investeringen. Zoals met het ‘Global Solidarity Forest Fund’ (GSFF) dat met monocultuur van onder andere Eucalyptus hout produceert voor de bouw.

Volgens TNI kan het fonds het bezit van 32000 ha niet verantwoorden en zijn ook de milieuclaims twijfelachtig: de plantages bedreigen de oorspronkelijke biodiversiteit en de enorme watervraag gaat ten koste van de beschikbaarheid van water voor de bevolking.

Rabo bank in Brazilie

Ook Rabo bank doet grote investering in voedselvoorziening en landbouw, via Rabo FARM en SAM Sustainable Asset Management. Zoals in de eucalyptus plantages van het Plantar Project in Minas Gerais. Daarvoor is 35000 ha vruchtbare landbouwgrond, die de basis van de lokale economie en cultuur vormde, omgezet in monocultuur voor de houtskoolproductie. Vervangende werkgelegenheid kwam er nauwelijks en de gezondheid van de bevolking wordt bedreigd door intensief pesticidengebruik.

PGGM in voedselspeculatie

We weten wat speculatie met voedsel doet met de prijzen. PGGM was een van de eerste beleggers die zich grootschalig inliet met voedsel derivaten, waarvan de waarde is gebaseerd op de productie van de industriële plantages. Ook hier zijn andere banken en fondsen betrokken, onder andere ABP, Rabo, ABN Amro. De moeder van PGGM, PFZW, stelt dat de derivatenhandel geen enkele invloed heeft op de ontwikkeling van voedselprijzen. Een standpunt dat ook de Nederlandse regering inneemt, bij monde van Henk Bleker.

Palmolie en soja

Bedrijven als Unilever en Nutreco zijn al regelmatig in het nieuws als het gaat om hun betrokkenheid bij respectievelijk palmolie productie en genetisch gemanipuleerde soja. Vooral de Round Table for Responsible Soy (RTRS) wordt wereldwijd bekritiseerd vanwege de toelating van Monsanto’s genetisch gemanipuleerde Roundup Ready soja als zijnde verantwoord.

KLM in biokerosine

De enorme jatropha plantages in Indonesie, de grondstof voor de biokerosine die de KLM een reductie in CO2 uitstoot moet bezorgen, stimuleren land grabbing, vernietigen de lokale voedselproductie en vergoten de armoede in de regio, waar de plukkers moeten zien rond te komen van een loon van 68 eurocenten per dag. Bovendien is de CO2 reductie die er mee wordt behaald zeer discutabel, want de CO2 uitstoot van de productie van de biobrandstof wordt niet meegenomen in de berekening.

De genoemde bedrijven zijn niet de enige. Het rapport somt een hele lijst van bedrijven en organisaties op die direct of indirect bij landroof betrokken zijn en onderbouwt de claims met feiten.

De Nederlandse regering erkent dat er problemen zijn rond landgrabbing. Maar ze stelt ook dat er geen signalen zijn die wijzen op betrokkenheid van Nederlandse bedrijven.

Bron:

duurzaamnieuws.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Zelf waar zijn in levendige lichtheid vol Echt Eigen Gedachten is ons hoogste wezensgoed en de enige bekrachtiging die wij in ons zogeheten dagelijks leven teveel en bijna altijd moeten missen. Dus aan met dat levensechte lach-licht-luchtige en speelse vuur, dwars door alle bruggenzwaarte heen.

Moniek van Pelt











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.