Het IMF, instrument van de corpocratie

La Garde

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6095
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Ad Broere

Gekoppelde categorieen
Economie, Politiek, (Verborgen) nieuws, Editors choice

Het IMF heeft een lange historie van bewijzen hoe dit instituut als voorzetraam van de BIS Bank, de maatschappelijke structuur en cohesie van landen ontwricht. Het IMF heeft slechts een enkel doel en dat is de belangen te dienen van de corpocratie (global banking en multinationals), zoals John Perkins het noemt. Het is werkelijk stuitend, hoe Lagarde het lijden van de Grieken afzet tegen dat van kinderen in Afrika. Vooral als je je realiseert, dat uitgerekend de globalistische economie, geregisseerd door de corpocraten en waarvan het IMF de dienaar is, als geen ander heeft bijgedragen aan de wereldwijde armoede en ellende. Als Lagarde enig vermogen tot empathie zou hebben, dan zou ze zich de ogen uit haar kop schamen. Ongelofelijk dat een groot deel van de wereldbevolking de woorden van dit soort mensen nog steeds voor zoete koek slikt...

Narong Petprasert, nu emeritus professor economie aan de Chulalongkorn University, Thailand en lid van de Thaise National Reform Assembly, schreef twaalf jaar geleden een artikel over de werkwijze van het IMF, die in deze tijd voor Europeanen en in het bijzonder de Grieken, pijnlijk duidelijk aan het worden is.  Hadden we maar eerder geluisterd naar mensen zoals Petprasert. Maar wij voerden de ver van ons bed show op.

Welke voorwaarden legt het IMF op aan leners? De algemene voorwaarden zijn:

  • Vrije wisselkoersen toe passen en vrije handel in valuta toestaan.
  • Devaluatie van de eigen munt.

Inflatiecontrole door:

  • Kredietverlening door banken te beperken
  • De overheidsuitgaven omlaag te brengen en belastingen (directe en/of indirecte) te verhogen.
  • De lonen te bevriezen
  • De prijzen van goederen vrij te laten
  • Stimuleren van buitenlandse investeringen en het toestaan van buitenlands eigendom

Lagarde

Christine Lagarde, directeur IMF

Het gevolg hiervan is, dat het erg moeilijk is voor ontwikkelingslanden om hun eigen monetaire systeem te beheersen. De lokale valuta staan onder voortdurende druk door de aanvallen van de ‘roversbaronnen’ van de financiële markten. De maatregelen van het IMF brengen lijden van het volk teweeg, in het bijzonder dat van de loonslaven en de armen. Waarom?

Ten eerste, omdat vrije prijzen stijgende prijzen betekent en deze in combinatie met hogere belastingen – speciaal btw en accijnzen- de kosten van levensonderhoud omhoog stuwen. Als tegelijkertijd de lonen worden bevroren, dan gaan het besteedbare inkomen van de werknemers naar beneden.

Ten tweede leiden de verlaging van de overheidsuitgaven en de lagere koopkracht tot een verminderde investering in de publieke en private sectoren. Er wordt een bedenkelijke neerwaartse spiraal gecreëerd. De werkeloosheid leidt niet alleen tot tekorten bij de werknemers, het leidt ook tot een vermindering van de nationale koopkracht en de totale vraag.

Ten derde ondermijnt het de economische groei. De neerwaartse spiraal ontregelt de nationale economie. Veel bedrijven storten in en dit effent de weg voor overname door buitenlandse investeerders.

Volgens velen zijn IMF maatregelen goed voor de multinationale beleggers en banken en niet voor de leners. Het IMF houdt nooit rekening met werkeloosheid, het lijden van de werknemers en de verantwoordelijkheid naar de armen. Daarom vraagt men zich in academische kringen in Zuidoost Azië af, of het IMF nu Sinterklaas of Satan is.

Tussen 1987 en 1996 was er sprake van een ‘wonderbaarlijke’ economische groei in de ASEAN 4 (Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filippijnen) Zij verwierven een formidabele concurrentiepositie op de wereldmarkt. Dit is volgens sommigen de reden dat het IMF, onder auspiciën van de G10 niet erg geneigd is om de economische crisis in Zuidoost Azië op te lossen. Hoe langer de crisis blijft doorduren, hoe gunstiger dat is voor de positie van de G10 op de wereldmarkt. Daarom heb ik bewondering voor de premier van Maleisië, die de westerse grootmachten durft uit te dagen en Maleisië niet onder het IMF programma brengt. Hij is de enige Aziatische leider, die de aanval van de financiële ‘roversbaronnen’ durft te weerstaan.

Imf

Narong Petprasert pleit in dit in 2000 geschreven artikel voor een regionale oplossing van de economische problemen, waardoor de afhankelijkheid van het IMF en de G10 verminderd wordt. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de crisis in Zuidoost Azië bij de grote westerse economieën. De Amerikaan John Perkins maakt in Bekentenissen van een Economische Huurmoordenaar en Hoodwinked  duidelijk dat de wereldeconomie wordt bedreigd door een geperverteerde vorm van kapitalisme, waarin het multinationale bedrijfsleven en banken de wereld afstropen op zoek naar winstgevende projecten, grondstoffen, bedrijven in een niet te stillen honger naar meer bezit. Hij noemt het de corpocratie. Het IMF is het instrument om de weg te effenen voor deze ‘roversbaronnen’.  Petprasert keek in 2000 nog naar de EU en de Nafta als de verantwoordelijken voor de problemen in Zuidoost Azie. In deze tijd wordt ons steeds meer duidelijk, dat ook de EU en de Nafta instrumenten zijn waarvan de corpocraten zich hebben bediend en die achteloos over de schouder worden weggeworpen als afgekloven botten als er niets meer te halen valt. Narong Petprasert heeft ons gewaarschuwd.

(c) Ad Broere

Quote uit Argentina: A crisis made abroad by Chakravarthi Raghavan 15 maart 2002:

The IMF supported the fixed-rate policy of Argentina all the way into the abyss, though subsequently the Fund officials have claimed they did so at the request of the Argentine government.

Argentina’s debt to the international financial institutions increased from 15 billion to 33 billion dollars, and throughout the IMF insisted that more fiscal tightening was the key to recovery, even though it was  quite clear  that  no amount of budget-cutting or tax increase could have saved Argentina from default and devaluation.


Geplaatst door Ad Broere

Ad Broere

Auteur, spreker, adviseur, vernieuwer en inspirator.

Ik ben van mening dat het financiële systeem in zijn huidige vorm een groot gevaar vormt voor zowel het materiële als het geestelijke welzijn van de mens.  Praktijken, zoals nanotrading, ongelimiteerde speculatie met derivaten en grootschalig gokken op grondstoffen vergiftigen de economie en veroorzaken een steeds grotere instabiliteit, die uiteindelijk gaat leiden tot ineenstorting van het financiële systeem...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ad BroereLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Elke keer dat je een ander aanvalt, versterk je je eigen schuldgevoel. Daarom is geweldloosheid ook zo zinvol. Er valt tijdens je verblijf op aarde maar één mens te vergeven... en dat ben jij zelf. Jij bent de rechter. Jij bent de jury. En jij bent de gevangene.

Paul Ferrini – Ik ben de PoortBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.