Vodafone lanceerde 5G in half Nederland op 28 april, hoe blijf je beschermd?

5g

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5994
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, (Verborgen) nieuws

(Earth Matters) Vodafone is als eerste provider in Nederland gestart met 5G. Het nieuwe netwerk was vanaf 28 april beschikbaar in de Randstad en delen van Noord-Brabant. Vodafone zegt dat eind juli de rest van Nederland aan de beurt is.

De uitrol was onverwacht aangezien de eerste 5G-veiling in Nederland nog moet plaatsvinden op 30 juni. Vodafone gebruikt bestaande 4G-frequenties nu ook voor 5G om zodoende de 5G-veiling te omzeilen. De techniek die Vodafone gebruikt heet spectrumdelen en wordt mogelijk gemaakt door Ericsson. Het slimme netwerk kiest voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het gebruikte toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt de telefoon uit zichzelf over naar 4G. De mobiele zendmasten van Vodafone zijn afgelopen jaren al 'gemoderniseerd' met het oog op het nieuwe netwerk.

Bovendien heeft Vodafone vorige maand 5G in zijn mobiele abonnementen opgenomen. Ook zijn er inmiddels een aantal toestellen geschikt voor 5G, zoals de Samsung Galaxy S20 en de Oppo Find X2. Vodafone belooft klanten downloadsnelheden van maximaal 1 gigabit per seconde, ruim drie keer zo veel als de maximale downloadsnelheid van 4G-gebruikers. In het begin zal de daadwerkelijke snelheid slechts tien procent hoger zijn.

Er is veel verwarring over 5G, er zouden palen om de 150 meter komen en bomen gekapt. Hoe zit dan nou precies? Vitalitools heeft een gedegen opsomming van de opbouw van de verschillende 5G frequenties, met oplossingen voor de straling. Onderstaande tekst is overgenomen zonder affiliate constructie, we verdienen er dus niet aan. Ter info en op je gezondheid!

Bron: Earth Matters

Informatie van Vitalitools:

Welke frequenties gebruikt 5G?

5G staat dus los van de 5 Gigahertz band welke als 5 GHz wordt afgekort en bijvoorbeeld voor Wifi wordt gebruikt.

Als eerste zal in 2020 de 700 MHz band, die voorheen voor TV werd gebruikt worden geveild en worden uitgerold. Er is ook sprake van aanvulling door de 1400 en 2100 MHz banden.
Later (2022/2023) volgt 3500 MHz als defensie deze frequentie vrijgeeft.
Ook zal in Nederland vlgs. antennebureau.nl gebruikt gaan worden gemaakt van de zeer hoge 26 GHz en 66 Ghz banden, die veel data kan verwerken, maar slechts enkele meters bereik heeft en er geen obstakels in de weg moeten staan.
De verschillende frequentiebanden kunnen samen worden gebruikt om de snelheid te bevorderen.
Elk land kan zijn eigen frequenties kiezen, dus onze buurlanden kunnen andere frequenties gaan gebruiken.
Zie ook nota mobiele communicatie van de rijksoverheid.

Welke technieken gebruikt 5G?

De antennemodules voor de mobiele telecommunicatie zijn anders opgebouwd. Waar eerst 2 tot 4 antennes onder elkaar werden geplaatst, wordt er bij 5G gebruik gemaakt van modules met 8x8 = 64 antennes. Daarmee krijg je de volgende mogelijkheden:

  • Massive MIMO
    Mimo staat voor Multiple-input multiple-output.  De de vele antennes kunnen veel meer datapakketjes tegelijkertijd worden verzonden en ontvangen. Dus meer gebruikers kunnen tegelijkertijd communiceren met 1 mast.

  • 3D beamforming
    Hiermee worden door de zendmast de stralingsbundels gericht op de gebruiker. Bij de huidige generaties zendt de mast altijd in één richting en past het de sterkte aan naar gelang het gebruik. Het voordeel kan dan wel zijn dat veel huizen dan niet meer continu in die standaard bundel zitten als ze niet eens bellen.

Waarvoor wordt 5G gebruikt?

Vooral voor telecommunicatie zoals voor mobiele telefonie zoals nu ook voor 3G en 4G.
Maar er zijn veel toepassingen die hier gebruik van (willen) maken zoals het Internet of Things (IoT) om "alles" met elkaar te kunnen laten communiceren, voor wie erop zit te wachten.

Wanneer wordt 5G uitgerold?

Er zijn momenteel op diverse plaatsen al proeven met 5G.
Allerereerst zal de 700MHz band worden geveild en worden uitgerold. Het is nog niet duidelijk wanneer de veiling en uitrol zal plaatsvinden. De verwachting is dat de uitrol hiervan in 2020 of 2021 zal plaatsvinden. Er moet dan een dekking van 98% voor heel Nederland worden bereikt.

Hoe kan ik 5G meten?

Hieronder een tabelletje met de frequentiebanden en meetapparaten en detectors.
De vraag is hoe het meten in de praktijk gaat uitwerken als er gebruik wordt gemaakt van de "3D beamforming". De stralingsbundel verplaatst zich continu richting gebruiker. Dus wat we effectief gaan meten in huizen waar geen gebruik wordt gemaakt van 5G is afwachten.

5G Frequentiebanden Meetapparaat Detector
700 MHz HFE35C - 27 MHz - 2700 MHz
HF38B - 700 MHz - 2700 MHz
HFE59B - 27 MHz - 2700 MHz
ESI 24: 40 Mhz .. 10.000 Mhz
Acoustimeter: 200 Mhz .. 8.000 Mhz
Acousticom: 200 Mhz .. 8.000 Mhz
1400 MHz
2100 MHz
HF35C  - 800-2700 MHz
HFE35C
- 27 MHz - 2700 MHz
HF38B - 700 MHz - 2700 MHz
HFE59B - 27 MHz - 2700 MHz
3500 MHz
(vanaf 2022?)
HFW35C - 2400 MHz - 6000 MHz
HFW59D - 2400 MHz - 10.000 MHz
26 GHz / 66 GHz Geen meters beschikbaar Geen detectors beschikbaar

Hoe kan ik 5G afschermen?

De 700Mhz en 3500MHz banden zijn goed af te schermen met de huidig beschikbare materialen. Voor koolstofverf, raamfolie en vliezen maakt de frequentie überhaupt weinig uit omdat het een egaal oppervlakte is.
Bij materialen met een maaswijdte, zoals geweven textiel, en roest vast stalen gaassoorten wordt de demping normaliter minder naarmate de frequentie oploopt.

De dempingscurve is bij alle YShield materialen als afbeelding aangegeven. De meeste materialen zijn getest tot 40 GHz. Lees meer over deze dempingscurves.

De hoge 26GHz frequenties komen waarschijnlijk amper ons huis binnen. Men ervaart met de 5 Gigahertz band van WiFi al problemen om door muren te komen.

Zie hier de afschermmaterialen van textiel en hier de vliezen, folies, gaas en verf
Er is ook een keuzehulp

Wat betekent 5G voor onze gezondheid?

Volgens het kennisplatform van de overheid is er natuurlijk niets aan de hand: alles valt binnen de huidige ICNIRP normen welke zijn opgesteld door o.a. lieden uit de telecomsector zelf. In het buitenland liggen de normen al veel lager. Maar in NL is alles dus veilig.
In het najaar zullen deze blootstellingslimieten worden besproken.
Wij refereren liever naar de bouwbiologische richtlijnen SMB2015.

Veel wetenschappers zijn zeer kritisch over de effecten van 5G op onze gezondheid.  We zullen het helaas pas weten en ervaren als het al is uitgerold.

Zie hier een publicatie van Hugo Schooneveld over 5G en gezondheid

Wat nu?

Het probleem is dat het begrip 5G heel erg breed is. Meerdere technieken, meerdere frequenties, meer variabele emissies en dat in allerlei mogelijke toepassingen. En wat de biologische effecten gaan zijn van alle combinaties in de praktijk (dus samen met de bestaande stralingsbelasting) is dan nog moeilijker te voorspellen. Op internet circuleert veel informatie over 5G en de zorgen zijn zeer groot.
We zullen de komende 2-3 jaar eerst te maken gaan krijgen met de 700MHz variant voor de  telecommunicatie. Dan zullen geleidelijk ook meer gebruikers komen als ze hun telefoon en tablet vervangen met 5G compabiliteit. Die zijn er nu ook nog amper.
De vraag is of Nederland zit te wachten op kleine 26Ghz cellen op elke lantaarnpaal.

Meer informatie:


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Welnu, kom mijn vriend, laat ons gaan zitten met elkaar. Dit is het. Jij en ik, hier vandaag. Wat fijn dat jij er bent.

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.