450.000 genetisch gemodificeerde supermuggen met dodelijke kracht losgelaten in Brazilië

GMO mug

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5715
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Zuid-Amerika, Technologie, Gezondheid, Genetische manipulatie, Aarde en milieu

(Earth Matters) Nieuw onderzoek van de Yale University heeft aangetoond dat wetenschappers in Brazilië rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het ontketenen van een nieuwe variëteit van een genetisch gemodificeerde "super" mug die sterker en robuuster is. Daarmee vormen ze dus een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan natuurlijke muggen.

Hoewel Oxitec, de fabrikant van deze transgene muggen, aanvankelijk beweerde dat ze niet in staat zouden zijn om zich voort te planten, is dit nu onwaar gebleken! Oxitec's OX513A muggen, zoals ze zijn samengesteld, zijn niet alleen volledig in staat om zich voort te planten, maar van hun nakomelingen wordt gezegd dat ze "hybride kracht" bezitten waardoor ze sterker en beter bestand zijn tegen insecticiden.

Dit is de reden waarom Oxitec's OX513A GMO-muggen, ok wel super-muggen werden genoemd. Ze lijken veel op "superbugs" en "superweeds" die, in tegenstelling tot de beweringen van hun fabrikanten, in feite veerkrachtiger zijn dan de natuurlijke variëteiten die ze zouden moeten uitroeien.

Terwijl de vrijlating van ongeveer 450.000 mannelijke OX513A-muggen aanvankelijk leidde tot een reductie van ongeveer 85 procent in de muggenpopulatie van Jacobina, een stad in Brazilië, veranderde dit uiteindelijk in de loop van de tijd omdat de genen van deze OX513A-muggen werden doorgegeven aan hun nakomelingen.

Niet alleen de bewoners van het dorp, maar op termijn de biotoop van de gehele aarde, zijn zonder toestemming gebruikt voor dit expiriment.

"De claim was dat genen van de vrijgavestam niet in de algemene populatie terecht zouden komen omdat nakomelingen zouden sterven", aldus Jeffrey Powell, professor in ecologie en evolutionaire biologie aan Yale. "Dat was duidelijk niet wat er gebeurde." Gebieden waar OX513A-muggen van Oxitec zijn uitgebracht, hebben nu MEER muggen dan voorheen.

"De vrijlating van de muggen werd haastig uitgevoerd zonder dat sommige bezwaarlijke punten waren opgehelderd," verklaarde de Braziliaanse bioloog Jose Maria Gusman Ferraz, zoals geciteerd door de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo.

In Duitsland hebben onderzoekers van het in München gevestigde onderzoekslaboratorium Testbiotech hun zorgen geuit, en waarschuwden dat het 'kleine' muggenexperiment van Oxitec heeft geleid tot "een grotendeels oncontroleerbare situatie".

"Dit incident moet gevolgen hebben voor de verdere inzet van genetische manipulatie," voegde Testbiotech CEO Christoph Then er aan toe.

Het is belangrijk op te merken dat nooit bewezen is dat Zika, een van de virussen die Oxitec gebruikte als excuus om zijn OX513A-muggen te maken en los te laten, vóór de vrijlating de uitbraak van microcefalie veroorzaakte die in delen van Brazilië problemen veroorzaakte.

Verbazingwekkend genoeg lijkt de ware oorzaak een farmaceutisch medicijn of vaccin te zijn geweest, en mogelijk het voorgeschreven medicijn thalidomide, dat aan zwangere vrouwen werd gegeven voordat werd ontdekt dat een veel voorkomende bijwerking is dat baby's die eraan worden blootgesteld zonder ledematen worden geboren.

Meer informatie (Engels): naturalnews.com | presstv.com

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Kindness is the language which the deaf can hear and the blind can see.

Mark TwainBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.