Geld groeit niet aan de boom

money growing tree

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3189
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Cooperatie de vrije media

Gekoppelde categorieen
Economie, (Verborgen) nieuws

(Coöperatie De Vrije Media | Ad Broere) Ik las een uitspraak waar ik het helemaal mee eens ben: Geld vermenigvuldigt zich niet. Met andere woorden geld met geld verdienen is een waanidee. De basis van alles is wat mensen produceren aan goederen en diensten, al dan niet met behulp van technologie. Geld werkt niet, de reclamespot van banken ‘Laat je geld voor je werken’ is onzin. Je zou beter kunnen zeggen: ‘Laat anderen voor je werken’. Geld met geld verdienen zet het herverdelingsmechanisme op gang, waardoor er een continue geldstroom van de massa naar enkelen toestroomt. Een betere samenleving vanuit materieel oogpunt bezien, begint met een einde te maken aan geld met geld verdienen. Geld creëert geen waarde, dat doen wij!

Vanzelfsprekend kan de hoeveelheid geld wel worden vergroot, zoals de Europese Centrale Bank doet met maandelijks 60 miljard euro nieuw geld – uit het niets – te creëren, maar dat wordt niet bedoeld met die uitspraak. Er wordt mee bedoeld dat het gaat om de waarde die wij creëren en niet het geld. Geld is niet meer dan een hulpmiddel. Het teveel bij de een betekent het tekort bij de ander, als je het bekijkt vanuit die werkelijke waarde. Dit is vanzelfsprekend iets wat een aantal mensen niet graag wil horen, speciaal zij die hun bezit hebben opgebouwd door geld met geld te ‘verdienen’.

Een belangrijk neveneffect van dat we het verband tussen waarde en geld zijn kwijtgeraakt zie je in de absurditeit van bijvoorbeeld een voetballer, die omdat hij goed tegen een bal kan trappen, meer dan een miljoen PER WEEK ‘verdient’ omdat hij zijn kunstje bij een andere club gaat vertonen. We zijn er met elkaar verantwoordelijk voor dat we heel anders met geld en waarde omgaan. Ja, daar zijn WIJ verantwoordelijk voor. Dus vraag niet wat gaan ‘we’ ermee doen. Kijk wat jij in je eigen leven ermee kunt.

geld komt uit het niets

Vraag: hoe zie jij de door jou genoemde “betere samenleving” ontstaan en hoe ziet die er uit?

Antwoord: Hoe die betere samenleving eruit gaat zien, weet ik niet. Die moeten we met elkaar vormgeven. Wel hoe die onder meer kan ontstaan en dat is als er door ons wordt afgerekend met geld met geld verdienen. In mijn visie is het de grootste oorzaak van de enorme ongelijkheid in de verdeling van vermogens en van inkomens, wereldwijd. En – nog belangrijker- het verschaft degenen die veel vermogen hebben een machtspositie. Die macht in handen van vaak sociopatische persoonlijkheden is slecht voor mens en wereld.

We kunnen op kleine schaal al heel veel doen. Op veel plaatsen in Nederland zijn LETS-kringen actief. Op grotere schaal zijn er complementair geld initiatieven. We kunnen onze consumptie bewuster sturen, zo dat ons geld bij ondernemingen komt die niet op aandeelhouderswaarde en bonussen uit zijn. We kunnen gaan samenwerken in nieuwe energiecoöperaties, nieuwe zorgcoöperaties, nieuwe woningcoöperaties, alles gericht op het voorzien in een behoefte en niet in een winstdoelstelling. En waar dat dan naar toe beweegt? In elk geval iets beters dan wat we nu hebben.

(c) Ad Broere, econoom

Bron: Coöperatie De Vrije Media


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

All man's miseries derive from not being able to sit quietly in a room alone.

-- Blaise PascalBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.