Erfelijke aandoeningen bij rashonden

hond-model-french-bulldog

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2655
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Dierenperspectief

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Dierenwelzijn

(Dierenperspectief | Wim van Oort) Ruim 40 procent van alle rashonden in Nederland heeft één of meer erfelijke aandoeningen, van ademhalingsproblemen tot kanker en van chronische hoofdpijn tot hartfalen. Een aantal rashondenfokkers fokt eindeloos door op gewenste uiterlijke eigenschappen die de koper het liefst ziet, zoals lange flaporen, kleine koppies of grote ogen.

Voor sommige rassen ligt de focus op klein, schattig en aaibaar, voor andere rassen op groot, ruig en stoer. Engelse buldogs hebben het bijna altijd benauwd omdat hun neusgaten bijna dicht zitten en Cavalierhondjes hebben continu hoofdpijn omdat de hersenen niet meer in hun te kleine hoofdjes passen. De lange nek en rug bij teckels zorgen voor een grote kans op problemen met de tussenwervel, wat leidt tot verlamming. Voor honden betekent deze doorgeslagen fokkerij een drama. Hun uiterlijk wordt extremer, met allerlei gezondheidsproblemen als gevolg.

Hechtingsstoornissen
Marieke de Vrij: “Veel honden worden in de eerste maanden aangezet tot een sterke groeiontwikkeling, waardoor ze fysiek groter van maat lijken en eerder afgestaan en verkocht kunnen worden dan dat ze daar psychologisch al aan toe zijn. Dit geldt ook voor versnelde zwangerschappen, met als gevolg buikholtestoornissen en vaker miskramen. Het grootste risico is dat jonge dieren ongezond volwassen worden en geen hechtingsgedrag kennen. Ze worden te jong van de moeder gescheiden, groeien op in situaties die ze van nature niet kennen en leren geen sociaal geëngageerd gedrag.

Het hechtingsgedrag van de dieren onderling is totaal vervreemd en dat heeft een langdurige doorwerking, ook op de latere geslachten. Het doet iets met de kenmerken van het dier, maar ook met het belevingsveld van de dieren. Moederdieren hebben eveneens te lijden van een te snelle scheiding van hun pups en omdat ze veel last hebben van structurele uitputting overlijden er veel puppy’s doordat bevallingen niet goed verlopen.

Niet alleen fokkers, ook diervoederfabrikanten, spelen middels diervoeders een belangrijke (dubieuze) rol in de onnatuurlijke ontwikkeling van hondenrassen.”

RashondenWijzer
Op basis van meer dan 200 wetenschappelijke rapporten heeft de Stichting Dier&Recht een nieuwe RashondenWijzer uitgebracht met aandacht voor ruim 100 hondenrassen en 250 erfelijke gebreken.


Bron: DierenPerspectief                                                                                                        


Geplaatst door Marieke de Vrij

Marieke de Vrij

Marieke de Vrij (1953), spiritueel maatschappelijk raadsvrouwe, heeft bijzondere heldere fijnzintuiglijke vermogens waaronder helder zien, weten, spreken en horen. Middels fijnzinnige bewoordingen werpt zij al langdurig licht op levensvragen van grote individuele en maatschappelijke betekenis...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Marieke de VrijLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De mate van het ontbreken van een diepgaand vertrouwen in het leven bepaalt het tempo waarin de wijzer van links naar rechts tikt. Het vormt de ernst van de labels en de omvang van de klok, die menselijkerwijs spiegelt de tijd soms zo dringend nodig te hebben om zich te herinneren van bestaan dat zichzelf wil uitdrukken.

Uit echt van Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.