Ernstig besmette Nederlandse wafels

Stroopwafels

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7547
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Foodwatch

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, (Verborgen) nieuws, Nederland, Ziekte

(Foodwatch) De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat ons weer eens versteld staan. Niet alleen bleek de NVWA niet in staat om de ernstige besmetting van de stoffen MOSH en MOAH in Nederlandse wafels te ontdekken, maar ook weigerde de NVWA ons als consumenten hierover te informeren.

Dit terwijl deze stoffen mogelijk kankerverwekkend zijn en je DNA kunnen beschadigen. In deze nieuwsbrief lees je alles over onze recente ervaring met deze ‘autoriteit’ die over de veiligheid van ons voedsel zou moeten waken.

Ernstig besmette Nederlandse wafels
Nederlandse wafels van producent Verduijn blijken extreem hoge gehalten van de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH te bevatten. Het kaaspoeder in deze wafels bevatte tot honderden malen meer aan MOAH en MOSH dan de door velen gehanteerde acceptabele norm voor deze gevaarlijke stoffen.

Toen deze extreem hoge gehalten aan minerale oliën in België werden ontdekt, trok de Belgische controle-organisatie FAVV (de equivalent van de Nederlandse NVWA) direct aan de bel. De FAVV heeft een recall ingezet en de Belgische consument gewaarschuwd voor de Nederlandse wafels en roept op de 8 verdachte soorten wafels zeker niet te consumeren. Consumenten die desbetreffende wafels reeds hebben gegeten worden opgeroepen zo nodig de dokter te raadplegen.

“Consumenten die de producten al hebben gegeten en vergiftigingsverschijnselen vertonen, worden verzocht de dokter te raadplegen.” – Belgische Voedselautoriteit FAVV

De kordate reactie van onze Zuiderburen staat in schril contrast met de totaal ongeïnteresseerde reactie van de Nederlandse controle-instantie NVWA.

“Ik weet niet of we vandaag nog vragen beantwoorden want het loopt al tegen het einde van de week, vrijdag.” – De Nederlandse voedselautoriteit NVWA

Van de NVWA was dagen later nog niks gehoord. foodwatch legde daarom direct contact met de voedselautoriteit om meer te weten te komen over de Nederlandse situatie, zodat consumenten ook hier gewaarschuwd konden worden. Bij de NVWA bleek echter totaal geen gevoel voor urgentie te bestaan, en dan druk ik me zacht uit. Dit terwijl Minister Schippers al in 2015 heeft erkend dat ‘mengsels van MOAH’s inderdaad kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn’, als reactie op de e-mailactie die wij eerder gestart waren.

Europees alarm – NVWA reageert amper
Op onze urgente vragen kregen we pas dagen laten een antwoord per e-mail. Daaruit bleek dat de extreem hoge gehalten minerale oliën niet in Nederland ontdekt waren, maar in België door de LIDL! Kennelijk was deze ernstige vervuiling ongestoord langs de controleorganen van de NVWA geglipt; dit is natuurlijk ronduit zorgwekkend. Via het Europese voedselalarmsysteem RASFF waren alle landen snel gewaarschuwd.

Maar zelfs nadat deze ernstige besmetting in België was ontdekt, vond de NVWA het niet nodig om consumenten te waarschuwen. Ze weigerden ons zelfs te vertellen waar deze wafels werden verkocht. Wel werden ondertussen de wafels op verzoek van de NVWA ‘zoveel mogelijk’ door de producent uit de winkels gehaald. Op Twitter liet de dienst weten consumenten niet te gaan waarschuwen, omdat ‘er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid’. Een hele vreemde opstelling, gezien de extreem hoge gehalten MOAH en MOSH en de eerdere erkenning van de minister (en vele wetenschappers) dat MOAH’s kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn.

NVWA faalt keer op keer
We zijn wederom geschrokken van de opstelling van de NVWA. Deze dienst die de veiligheid van het voedsel in Nederland moet controleren en zoveel mogelijk garanderen, faalt opzichtig. Dat blijkt wel weer bij een schandaal als deze, waarbij grote verschillen blijken tussen de Belgische voedselautoriteit en de Nederlandse voedselautoriteit.

Regelmatig lijkt de NVWA de belangen van bedrijven boven die van consumenten te stellen. Denk ook terug aan het paardenvleesschandaal. Vaak wordt bijvoorbeeld informatie achtergehouden voor consumenten. Dat is prettig voor bedrijven die daarmee negatieve publiciteit ontlopen, maar consumenten worden hierdoor gedupeerd. Wie neemt de NVWA nu echt in bescherming? De consument of het bedrijfsleven?

Wij hebben hier sterk onze twijfels over. Binnenkort hebben we een gesprek met de NVWA. Je mag erop rekenen dat Foodwatch haar kritiek hier duidelijk zal laten horen.

Hierbij zijn we enorm geholpen door meer dan 115.000 consumenten die onze oproep al hebben ondertekend om de vervuiling van ons voedsel met minerale oliën aan te pakken. Wat een krachtig signaal kunnen we daarmee maken! Bedankt! 

Bron: Foodwatch


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je begint pas te leven wanneer je kunt uitstijgen boven de enge beperkingen van je individualistische belangen om de belangen van de hele mensheid te dienen.

Martin Luther King Jr. Amerikaans domineeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.