Hang!

Mysterious Hang Drummer

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:23252
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Muziek, Gezondheid, Genezing, Therapieën, Inspiratie

(Earth Matters | Esther Lamsma) De makers Felix Rohner en Sabina Schärer karakateriseren het centrale aspect van hun werk als “harmony, equilibrium – proportion” - PANArt hangblog

Niet voor niets schrijf ik de titel met een uitroepteken. In 2008 kwam een vriendin bij mij en vroeg mij of ik wel eens van Avi had gehoord? Nee, Avi kende ik niet. Een geweldige fluitist vertelde zij mij, die op een bijzondere en erg fijne manier speelt. Die moest ik maar eens leren kennen. Een geluk want  binnenkort (toen 2008) zou hij op het Healing Art festival in Amsterdam komen spelen, ga je mee?

Vervolgens liet zij mij ook Davide Swarup nog horen. En dat was een bijzonder moment. Zo'n moment kun je eigenlijk ook niet even snel beschrijven, want het is een beleving, toch ga ik het nu proberen. Ik vond het zo mooi en had dit instrument nog nooit eerder gezien of gehoord. Zulke geschenken, want zo ervaar ik het, zijn altijd van harte welkom. Ik werd dan ook laaiend enthousiast toen ik ontdekte dat Davide Swarup met Avi Adir zou gaan spelen op het Healing Art festival!

En inderdaad, dat zal ik nooit meer vergeten. Ik zal hier niet te veel uitwijden over de relaxte sfeer, dans muziek, mensen die op een bepaald moment acro yoga gaan doen en waar in een andere wat kleinere ruimte helende massages* gegeven worden, het festival was fijn. Nog mooier dan ik had verwacht, de hang live! Wanneer je een goede (!) hangspeler tegenkomt voel je het. Ik voelde en beleefde het vrij intens. Dit instrument kwam binnen!

Kort erna sprak ik erover met een vriend die in Zwitserland woont. Ik wilde dit graag delen met de mensen om mij heen. En ik kon hem intussen vertellen dat het instrument bij hem in de buurt gemaakt wordt. Hij vond dat erg leuk, zeker omdat net als ik, wanneer je het instrument gehoord hebt, het net zo goed in Noord- Afrika, Zuid-Amerika of Azie gemaakt zou kunnen worden. Hij vertelde mij op zijn beurt dat het woord Hang hand betekent en uit het Berner dialect komt.

De onstaansgeschiedenis is ook erg interessant en die zal ik erg kort hieronder beschrijven.

Het instrument
De Hang is een relatief nieuw instrument. Het bestaat uit twee op elkaar geplaatste schalen van staal. In het midden bovenop zit een toon cirkel (Ding genoemd) en daaromheen bevinden zich acht of zeven toon velden. In de onderste helft van de hang zit een gat (Gu genoemd) die gecombineerd met het lucht volume in de hang een Helmholtz resonantie kan bewerkstelligen. Uiteindelijk is het een uitgebreid onderzoek van de twee Hanghang (meervoud van hang) makers in Zwitserland naar verschillende slaginstrumenten die hebben geleid tot de introductie van de hang in 2000.

P1030324

"The Hang: A sculpture, a listening device. Hang playing: Immersing oneself in a spherical world through intuitive play with the hands." - PANArt hangblog

In de loop van het proces is de verkoop van de hang in 2006 via verschillende distributeurs in verschillende landen stilgelegd. Dit gebeurde omdat de vraag te groot werd. De makers willen geen massaproductie voeren. Dit volgt ook uit het onderstaande fragment.

"Our knowledge about oscillations and vibrations in musical instruments, about metal and the laws of working with metal, about the construction of metal instruments: we have given all of this to the public domain. We cannot build a hang making school with this knowledge. Mass production is not possible. And a step back to inferior quality is out of question. Each hang has to be built with devotion. We are staying with it! Step by step." - PANArt hangblog

De hanginstrumenten kunnen nu nog direct in Bern bij PANArt worden verkregen. En ook dat is een bijzondere noemenswaardige gebeurtenis. Dat heeft vast alles te maken met de devotie die er bij het maken van het instrument en het bij het bespelen ervan bij komt kijken. En dus ook het kopen van het instrument tot een bijzondere gebeurtenis maakt. Inmiddels is er wel een aardige wachtrij.

Hieronder is een hang te beluisteren. Het is aan te raden dit zo ongestoord mogelijk te doen.

"Through free tuning it is possible to improve and strengthen the inner harmonic relationship of the hang choir. The basic character of our sound sculpture, its nature of brightening and widening, provides us with the possibility of integrating non-harmonic elements and thus to additionally enrich the dynamic. Moreover, we take into account that oscillations are not only heard through the ear, but also penetrate body and soul. This important characteristic is evident in all strongly emanating sound bodies such as gongs, bells, gamelans, steel pans, to which the hang also belongs." - PANArt hangblog

Het is wel duidelijk er valt nog veel meer over de hang te schrijven, het begin is gedeeld. Voor verdere informatie verwijs ik je dan ook naar het hangblog en verder is het meer een kwestie van beleven.

* Met helende massages bedoel ik massages van verschillende aard, met verschillende technieken uitgevoerd. De helende kracht van deze massages komt niet, niet in zijn volheid, tot uitdrukking wanneer er alleen het woord massage staat.


Geplaatst door Esther Lamsma
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het lijkt erop dat de chaos toeneemt, maar dat is ook het geval met de schoonheid in het bewustzijn van steeds meer mensen.

Anthony Kiedis, zanger Red Hot Chili PeppersBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.