Huun Huur Tu - Sjamanistische Rockmuziek

Huun Huur Tu |

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:6805
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Trancedans.net

Gekoppelde categorieen
Muziek, Sjamanisme en natuurvolken

(Cindy Blockeel) Huun Huur Tu is een muziekgroep uit Tuva, die zich focust op traditionele volksmuziek. Ze zijn gekend voor hun keelzang of boventoonzang, die ook beoefend wordt door de Boeddhistische monniken uit Tibet en de Inuit-vrouwen uit Canada. Boventonen kunnen klinken als het fluiten van de wind door de hoge bergen.

Huun Huur Tu baseert zich op liedjes gemaakt voor sociale gebeurtenissen, zoals geboortes, huwelijken, zonnewendefeesten, ... Om hun herkomst te benadrukken gebruiken ze natuurgeluiden uit Tuva, gevormd door het ruwe landschap van schaars bevolkte steppes, bergen en grote meren, grenzend aan Mongolië en de Gobi-woestijn. Eeuwenlang gebruikten nomaden en sjamanen deze klanken om hun kuddes bijeen te roepen en in contact te treden met de spirits.

Huun Huur Tu gebruikt vooral instrumenten uit Tuva, zoals de sjamanendrum, de igil (een 2-snarig strijkinstrument uit dennenhout, met een gebeeldhouwd paardenhoofd), de doshpulur (een 2-snarig instrument) en een ratel (gemaakt uit de enkelbeenderen van een schaap en een stierentestikel). De laatste jaren voegden ze ook westerse instrumenten toe, zoals de gitaar en de synthesizer.

De groep werd in 1992 opgericht onder de naam Khöömei, was de eerste traditionele band uit Tuva, en bestond uit het akoestische kwartet Kaigal-ool Khovalyg, Albert Kuvezin en de broers Alexander en Sayan Bapa. Kort daarop veranderden ze hun naam naar Huun Huur Tu, wat zonnestraal betekent. Hun eerste album kwam uit in 1993 en heet ’60 horses in my herd’. Hun laatste nieuwe cd ‘Ancestors call’ (2010) werd gemaakt door Kagal-ood Khovalyg, Sayan Bapa en de nieuwe groepsleden Alexei Saryglaz en Radik Tyulyush. Een overzicht van beschikbare albums kan je vinden op de website van bol.com. In Tuva zelf is Huun Huur Tu een buitenbeentje en ze treden vooral op in het buitenland.

Keelzang roept bij mij beelden op van Mongolië en geeft me een diep gevoel van herkenning. Het maakt me vrolijk en doet me verlangen om ook keelzang te leren. Als ik trancedans op de muziek van Huun Huur Tu lijkt het alsof ik thuiskom. Ik heb de ervaring dat ik tijdens de dans zweef over de grote harmonieuze open vlaktes als een roofvogel. De geluiden werken voor mij heel goed en brengen me snel in trance. Terwijl ik dit schrijf, weerklinkt het nummer ‘Kara Turuya’. Ik kan het niet laten om even recht te springen en te dansen op de meeslepende muziek...

 Huun Huur Tu live in the Berkeley Studios Californië

20 november 2008


Geplaatst door Els Van Sonhoven

Els Van Sonhoven

Els studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en verdiepte zich in rituele vormen van theater en dans aan het Trinity College in Dublin. Ze deed de driejarige opleiding therapeut Interactionele Vormgeving en de jaaropleiding permacultuur, en kreeg les van verschillende leraars...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Els Van SonhovenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ter uwer informatie zou ik u graag een vraag willen stellen.

Samuel Goldwyn, Amerikaans filmproducentBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.