Boeddhistische films in Groningen begin 2017

Detail film Himalaya

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3377
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Films, Bewustzijn

Op de eerste vrijdag van de maand vertonen we in kleine kring (maximaal 12 mensen) boeddhistische speelfilms en documentaires. De films zijn in het Nederlands ondertiteld. Kennis van boeddhisme is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.|

Overzicht 2017:
3 Februari: Himalaya
3 Maart: Steps of mindfulness
7 April: twee korte films: Soefisme en Zen; Boeddhisme zonder geloof

3 Februari: Himalaya, speelfilm, 108 minuten
De oude Tinle leidde voorheen de yak karavaan die zout naar zijn bergdorp en vervolgens voor handel naar de dichtstbijzijnde markt vervoert. Wanneer hij hoort dat zijn zoon, die deze taak zou overnemen, dood is, komt Tinle in een lastig parket: hij wil het werk binnen de familie houden. Valli heeft duidelijk evenveel belangstelling voor het schitterende woeste landschap als voor de mensen: in alle kalmte brengt hij ze in beeld en geeft al doende een onsentimentele kijk op een voor westerlingen onvoorstelbaar universum.

3 Maart: Steps Of Mindfulness over Thich Nhat Hanh, 82 minuten
Volg de wereldberoemde Zen meester Thich Nhat Hanh op een reis naar India, waar de wortels van het boeddhisme liggen. Beelden van deze reis worden afgewisseld met fragmenten van lezingen die Thich Nhat Hanh onderweg gegeven heeft. Vergezeld door zijn monniken en nonnen bezoekt Thich Nhat Hanh historische plaatsen zoals Bodh Gaya, waar de Boeddha verlichting bereikte.

7 April: Soefisme en Zen; Boeddhisme zonder geloof; beide films 30 minuten
Soefisme en Zen zoekt het antwoord op een vraag die niet vaak wordt gesteld: wat is de bindende factor binnen zes van de grote religieuze stromingen? Het antwoord ligt verborgen in de tempel van de Universeel Soefisme beweging. Hoe werd voormalig minister van financiën, Johan Witteveen, voorman van deze beweging? En wie zijn de mensen, die zen meditatie moeiteloos afwisselen met soefi-rituelen?

Stephen en Martine Batchelor hadden al een uitgebreide staat van dienst in het boeddhisme toen zij elkaar in 1981 ontmoetten in het klooster van meester Kusan in Zuid-Korea. Na de dood van hun leraar besloten ze hun pij af te leggen en te trouwen. Ze begeleiden vipassana-retraites. Stephen schreef “Boeddhisme zonder geloof”. Volgens hem is wat de Boeddha leerde niet iets waarin we moeten geloven, maar iets wat we kunnen doen. Stephen benadrukt dat Boeddha een mens was; wat zou hij er van denken als hij de grote gouden beelden zou zien die hem verbeelden?

Informatie en aanmelding:
Maximaal 12 mensen
Om 19.45 staat thee of koffie klaar. We beginnen om 20.00 uur.
Entree (inclusief thee of koffie): 2,50 euro; voor leden Keerkring 1,50 euro en 3 eco.
Plaats: Centaurstraat 10, 9742 PP Groningen.
Laat je weten of je komt via [email protected]  (tel 050 3125612) of  [email protected] 

Bron: Earth-Matters


Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Alle ideologieën zijn idioot, of ze nu religieus zijn of politiek, want het is het conceptuele denken, het conceptuele woord, waardoor de mensheid zo verdeeld is geraakt. Je geloof in God is niet meer dan een ontsnapping aan je eentonige, stompzinnige en wrede leven.

Jiddu Krishnamurti, Indiaans filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.