Boeddhistische films en reisverslag Bhutan | Programma najaar 2016

detail reisfoto´s

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3627
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Films, Bewustzijn

(Earth Matters | Herman Damveld) Op de eerste vrijdag van de maand vertonen we in kleine kring (maximaal 12 mensen) boeddhistische speelfilms en documentaires. De films zijn in het Nederlands ondertiteld. Kennis van boeddhisme is niet nodig. Op 7 oktober is er geen film maar staat een verslag van een reis naar Bhutan op het programma.

Vrijdag 7 oktober: Een reis naar Bhutan, verslag met foto’s
Gea en Marc Spieringhs bezochten dit voorjaar Bhutan. Het was een fantastische, indrukwekkende en kleurrijke reis waar ze over komen vertellen en ons ook foto’s laten zien. Van tevoren hebben Gea en Marc zich verdiept in het boeddhisme. Maar hoe boeddhistisch is het huidige Bhutan?

Vrijdag 4 november:  Boeddhisme en de toekomst. Kan technologie helpen op het pad naar verlichting?, 30 minuten
Een pil naar verlichting? Een game waarin je de onderlinge verbondenheid van alles ervaart? En tools waarmee een groep synchroon gaat ademen? Geen uitvinding wordt geweerd tijdens de jaarlijkse Buddhist Geeks Conference. Boeddhisten en knappe koppen wisselen hier ideeën uit over het verrijken van de leer van Boeddha met behulp van technologie. Regisseur George Schouten sprak met innovators, leraren en beoefenaars over hoe apps, gadgets en zelfs paddo’s kunnen helpen op het pad naar verlichting.
Het is een vrij korte film maar geeft naar onze mening veel stof tot nadenken en discussie!

Vrijdag 2 december: Joan Halifax, A Sense of Urgency. 59 minuten
Joan Halifax is een van de bekendste en meest geliefde zenleraren in de wereld. Als geestelijk verzorger stond zij veel mensen bij op hun sterfbed, maar ook criminelen in zwaarbewaakte gevangenissen. Ze is de zeventig gepasseerd en nog steeds voortdurend onderweg. In dit portret reizen we met haar mee en zien we hoe meditatie en activisme in elkaar overvloeien.
Jiko Halifax (geboren 1942) is een Amerikaanse zenboeddhistische Roshi (senior leraar), auteur en stervensbegeleider. Al als jonge vrouw trekt zij zich het leed in de wereld aan en ze ontwikkelt zich tot antropoloog, ecoloog en burgerrechtenactivist. Boosheid om wat er mis in de wereld is aanvankelijk wat haar drijft. Maar een drie weken durende soloreis door de woestijn en de kennismaking met het boeddhisme doen haar beseffen dat zij haar eigen geest wil veranderen, zodat ze vanuit compassie dienstbaar kan zijn aan de wereld.

Na afloop is er gelegenheid om na te praten.
Om 19.45 staat thee of koffie klaar. We beginnen om 20.00 uur.
Entree (inclusief thee of koffie): 2,50 euro.
Plaats: Centaurstraat 10, 9742 PP Groningen.
Graag aanmelding via [email protected] <mailto:[email protected]> (tel 050 3125612) of [email protected] <mailto:[email protected]>

Herman Damveld
Yvonne Mettes


Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je zit voortdurend met jezelf opgescheept, wat je ook doet. Je moet je tot je eigen God richten in je eigen tempel. Het komt allemaal op jezelf neer vriend.

John Lennon, Brits popsterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.