Tussen kinderboerderij en slachthuis | Over de ambivalente verhouding tussen mens en dier

Tussen kinderboerderij en slachthuis

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6165
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Uitgeverij Akasha

Gekoppelde categorieen
Boeken, Dierenwelzijn, Media en agenda

Iedereen kende Knut. Het schattige ijsbeerjong werd op 5 december 2006 geboren in de Berliner Zoo en was binnen de kortste keren ieders lieveling. Knut had een eigen televisieshow, persconferenties, die zo’n vierhonderd journalisten uit de hele wereld trokken, en was tot zijn plotselinge dood in maart 2011 de ster van een bloeiende souvenirhandel.

Stel je eens voor wat er gebeurd zou zijn als iemand het ijsbeerjong Knut heimelijk zou hebben geslacht of daartoe opdracht zou hebben gegeven. Iedereen zou dat zonder meer als moord hebben beschouwd en zou dat uit alle macht hebben willen tegenhouden.

Maar wat als het om een lammetje ging? Door zijn wollige witte vacht en een even ‘schattig’ gezichtje is het net zo aaibaar als Knut en verovert het net zozeer de harten van kinderen en ouders. Natuurlijk krijgt het lammetje op de kinderboerderij een naam, net als het jonge hangbuikzwijntje, het jonge geitje of het jonge kalfje. Maar dat voorkomt niet dat Knuts dierenbroers en -zusters eindigen als lamsvlees, jong geitenvlees, kalfsvlees of jonge tarbot in het slachthuis en op de menukaart van restaurants komen te staan zonder dat iemand daarover gewetensbezwaren heeft of de absurditeit daarvan inziet. De delicatesse zou door de ouders, die nog vlak daarvoor hun kinderen op de kinderboerderij dierenliefde probeerden bij te brengen, met veel smaak worden verorberd. En niemand zou zijn gezicht met walging of morele verontwaardiging afwenden.

Wat zou er gebeuren als er op een dag een open abattoir kwam waar ouders met hun kinderen heen gaan om daar de vele jonge dieren nog één keer te aaien? Wat zou er gebeuren als radiozenders het geloei van de koe om haar kalfje en het gehuil van het kalfje om zijn moeder zouden uitzenden?

In een wereld waarin kinderen het initiatief nemen om over de hele wereld bomen te planten en van politici een nieuwe politiek afdwingen, zouden in ieder geval de kinderen zich ervoor inzetten het slachten van de babydieren en hun ouders te verbieden. De vleesindustrie weet hoe gemakkelijk het kinderen valt om helemaal niet met het eten van vlees te beginnen en schuwt geen middel om dat te voorkomen.

Mens en dier – een relatie vol tegenstellingen! We houden van onze huisdieren en vertroetelen ze. In onze omgang met ‘nuttige dieren’ hebben we vaak een nuchtere, minachtende houding en we laten ze in megastallen vegeteren tot ze aan de lopende band worden geslacht. Wat drijft ons om sommige dieren in nood te redden en andere stelselmatig te doden? Wat geeft ons het recht dieren te behandelen alsof het zielloze en gevoelloze wezens zijn? We kunnen een keuze maken: wegkijken of ons er verder in verdiepen.

Hanna Rheinz helpt ons deze gecompliceerde toestand te begrijpen in haar ‘kabbala der dieren’. Ze maakt duidelijk dat alles wat we dieren aandoen, effect op onszelf heeft. De beschrijving van verschillende diermensen – zoals de vogelmens, hondmens en egelmens – toont het dier als spiegelbeeld van de mens.

Essayistisch, onderhoudend, soms humoristisch en satirisch ontstaat zo het beeld van een holistische relatie. De wederzijdse liefde tussen mens en dier maakt de complexe onderlinge relatie bewust en bevordert het samenleven.

Dr. Hanna Rheinz is (dier)psycholoog, publicist en beeldend kunstenaar en werkt als cultureel redacteur. Ze is voorzitter van de internationale vereniging Trialog 4 Animals, die zich ook binnen religies voor dierenbescherming inzet. Ze woont met twee paarden, een ezel, kippen, katten en een hond op een boerderij.

ISBN 978 94 6015 065 4

224 pagina‘s

19,90 euro

Uitgeverij Akasha


Geplaatst door Uitgeverij Akasha

Uitgeverij Akasha

Akasha is een spirituele uitgeverij die midden in de maatschappij staat. We zijn vriendelijk, open, bewust en persoonlijk. De uitgeverij is gevestigd in het mooie Drenthe. Geïnspireerd door rust en ruimte wordt er hard gewerkt aan nieuwe boeken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Uitgeverij AkashaLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Oorlog voeren en winnen is geen verheven kunst. Het is een verheven kunst om het verzet van de vijand te breken zonder te vechten.

Sun Tzu, Chinese wijsgeerBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.