Spring Forest Qigong

Spring Forest Qigong

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:11571
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Uitgeverij Akasha

Gekoppelde categorieen
Boeken, Gezondheid, Genezing, Therapieën

Alles, echt alles in het universum is energie of qi. Energie kan niet gecreëerd of vernietigd worden, maar energie kan wel transformeren. Ziekte is ook een vorm van energie die getransformeerd kan worden. Dat is waar qigong-healing over gaat. Spring Forest Qigong is een eenvoudige en effectieve methode om fysieke en emotionele pijnen te healen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Door de oefeningen te doen, zoals in dit boek beschreven, worden de energiekanalen geopend en wordt de qi geactiveerd. Het evenwicht in je lichaam kan zich hierdoor herstellen of handhaven.

Ik ontvang talloze brieven, telefoontjes en vragen naar aanleiding van mijn cursussen over specifieke problemen. Mensen kunnen aan astma lijden – ‘Kan Spring Forest Qigong helpen bij mijn astma?’ Kan het helpen bij artritis, kanker, rugpijn, depressiviteit of andere problemen? Mijn antwoord luidt steevast hetzelfde: ‘Ja, dat kan het.’ Veel van deze mensen hebben al tal van andere geneeswijzen of therapieën geprobeerd zonder het gewenste resultaat. Als ze dan Spring Forest Qigong proberen en het bij hen blijkt te werken, ervaren ze het dikwijls als een ‘wonder’.

Qigong richt zich niet op de symptomen, maar op de bron of bronnen van het probleem. Met qigong hoef je de specifieke bron niet te identificeren, omdat de bron, wat deze ook mag zijn, een vorm van energie is en je in qigong alle energieën in het lichaam in balans brengt, niet slechts enkele.

Het maakt niet uit of je het woord qigong wel of niet al eens hebt gehoord: je doet het al je hele leven. Je beoefent als sinds je geboorte een vorm van qigong – slapen. Als baby beoefende je feitelijk zelfs heel veel qigong. Slapen is een vorm van qigong. Slapen is een natuurlijke meditatie. Slapen is een van onze aangeboren manieren om de energie in ons lichaam in balans te brengen. Daarom moeten we slapen. In qigong gaat het precies hierom: de balans van onze energie. Slapen is zodoende een vorm van qigong. Lichamelijke activiteit is het yang-deel van ons dagelijks leven. Slapen is het yin-deel van het dagelijks leven. Zoals in alles moeten yin en yang in goede balans verkeren.

Hoe voel je je na een goede nachtrust? Als je energie goed in balans is, voel je je geweldig. Zonder goede nachtrust voel je je niet zo geweldig. Je energie is uit balans. Slapen is een passieve manier om qigong te beoefenen. Door meer over qigong te leren en het op een actieve manier te beoefenen kun je leren die balans te bewaren. Qigong kan je helpen beter te slapen en je fantastisch, uitgerust, ontspannen en in evenwicht te voelen.

Het woord ‘qigong’ is samengesteld uit twee andere woorden: qi (ook wel geschreven als chi) en gong (ook wel geschreven als kung). Qi is de universele levensenergie waaruit alles in de kosmos bestaat en die door alles in de kosmos stroomt. In ons lichaam stroomt qi als vitaliteit of levenskracht. Gong betekent beoefenen, cultiveren of verfijnen, leidend tot meesterschap. Qigong betekent zodoende onze vitaliteit of levenskracht cultiveren of verfijnen door middel van oefenen.

Qi-energie heeft twee basisvormen: yin en yang. Pas met een volmaakte balans tussen yin en yang zijn we volmaakt gezond. In je lichaam, in ieders lichaam komen twee soorten qi voor: interne qi en externe qi. De qi die in het lichaam stroomt en het in leven houdt, wordt interne qi genoemd. De qi die een healer uitzendt om anderen te helpen genezen of dingen buiten het lichaam te doen, wordt externe qi genoemd.

Allemaal zijn we geboren met deze vitale en intelligente energie, qi. Ze bestaat uit een informatieve boodschap en de drager daarvoor. Qi is de complexe energiesubstantie die ten grondslag ligt aan het leven zelf en alles wat bestaat, bezield en onbezield. Als qi stroomt, gaat het leven door en wordt gezondheid bereikt. Als de qi-stroom stokt of wordt onderbroken, word je ziek. Stopt qi helemaal met stromen, dan eindigt het leven.

In qigong gaat het om balans – om het in evenwicht brengen van de energie van geest, lichaam, emoties en spiritualiteit. Geest en lichaam, emoties en spiritualiteit zijn geen gescheiden dingen. Ze maken allemaal deel van je uit. Je kunt je niet op de een concentreren en een ander negeren zonder je problemen op de hals te halen. Qigong is de eenvoudigste en krachtigste techniek die ik ken om die volmaakte balans tot stand te brengen.

Naar mijn ervaring is de beste en krachtigste qigong simpel, heel simpel, en toch uiterst effectief. Het leren en beoefenen van deze eenvoudige qigong-stijl kost minder tijd en is niettemin zelfs nog effectiever en heilzamer. Het in evenwicht brengen van je qi door middel van qigong rust op vier pijlers: ademhaling, de houdingen of bewegingen van je lichaam, je geest en meditatie, en de klanken of geluiden.

Oefening: qigong-ademhaling
Ademen is leven. Qi wordt vooral opgenomen in ons lichaam via het inademen van lucht. Als we stoppen met ademhalen, leven we niet lang meer. De qigong-ademhaling is vrij gemakkelijk. Je ademt gewoon langzaam, diep, ontspannen in. Op je inademing trek je je onderbuik ietsje in. Op je uitademing laat je je onderbuik iets uitbollen. Dat is alles. Zo simpel. En toch ongelooflijk krachtig en heilzaam. De qigong-ademhaling helpt de qi-energie in je lichaam in balans te brengen.

De qigong-ademhaling vergroot de zuurstofopname en bevordert enorm de zuurstofstofwisseling in de weefsels, vooral in de spieren. Lichamelijk bouw je zo meer kracht en uithoudingsvermogen op maar het maakt je ook geestelijk alerter en het bevordert de creativiteit. Medisch onderzoekers weten al sinds lang dat juist ademhalingstechnieken heel belangrijk zijn voor de gezondheid van geest en lichaam.

Visualisatie en concentratie vullen de qigong-ademhalingstechniek aan. Stel je op je inademing voor dat je met je complete lichaam ademt. Zie en voel de lucht, de energie, langs elk deel van je lichaam binnenkomen. Concentreer je er nu op dat alle energie die je opneemt zich verzamelt in je lagere energiecentrum, je lagere dantian. Dit centrum ligt net achter je navel in het midden van je romp.

Visualiseer op je uitademing dat alle vermoeidheid, pijn, ziekte of ongemak, waar ook in je lichaam, in rook verandert en je lichaam uitschiet naar het eind van het universum. De visualisaties en concentratie vergroten de effectiviteit van je qigong-ademhaling enorm.

Probeer nu eens de qigong-ademhaling. Ga rechtop zitten en adem langzaam, zacht, diep in door je neus. Ontspan tegelijkertijd je geest. Trek op je inademing je onderbuik ietsje in. Voel de energie langs alle delen van je lichaam naar binnen stromen en concentreer je erop de energie te verzamelen in je lagere dantian. Laat je onderbuik iets opzwellen als je uitademt. Voel de qi in een vlotte, rondgaande beweging door je lichaam stromen.

Je beoefent nu de qigong-ademhaling. Je ontspant je geestelijk en lichamelijk. Je vergroot je zuurstofopname. Je vergroot de zuurstoftoevoer naar de weefsels in je lichaam. En je stimuleert de automatische, zelfhealende reacties in je lichaam. Gefeliciteerd!

Mijn heel goede vriend en leerling Patrick is psycholoog. Vele jaren zocht hij naar goede aanvullende methoden om zijn patiënten te helpen. Patrick zegt dat mensen enorme positieve veranderingen in hun geestelijke gezondheid kunnen ervaren door deze simpele, ontspannen manier van ademhalen, de qigong-ademhaling, te leren.

Chunyi Lin vertelt in zijn boek hoe qigong zijn leven in korte tijd volledig veranderde. Hij wil laten zien dat ieder mens wordt geboren met helende capaciteiten en deze onbegrensde helende energie voor iedereen beschikbaar is. Hij legt Spring Forest Qigong uit en geeft eenvoudige qigong-oefeningen. Ook studenten vertellen over hun bijzondere ervaringen.

Chunyi Lin is de grondlegger van Spring Forest Qigong en een gecertificeerde internationale Qigong Master. Hij is een graag geziene spreker op internationale gezondheidsconferenties. Zijn boek is in de Verenigde Staten een bestseller.

ISBN 978 94 6015 027 2

304 pagina's

22,50 euro

Uitgeverij Akasha

Klik op om een aantal pagina's van het boek te bekijken


Gekoppelde documenten

Geplaatst door Uitgeverij Akasha

Uitgeverij Akasha

Akasha is een spirituele uitgeverij die midden in de maatschappij staat. We zijn vriendelijk, open, bewust en persoonlijk. De uitgeverij is gevestigd in het mooie Drenthe. Geïnspireerd door rust en ruimte wordt er hard gewerkt aan nieuwe boeken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Uitgeverij AkashaLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Opgewektheid is de vader van goede gezondheid en vriendelijkheid de moeder van geluk.

OnbekendBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.