De darm denkt mee

De darm denkt mee

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:17769
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Uitgeverij Akasha

Gekoppelde categorieen
Boeken, Genezing, Voeding

(Uitgeverij Akasha) Dit boek is verplichte kost voor iedereen met gevoelige darmen, spijsverteringsklachten en psychische ongemakken. Veel mensen lijden aan chronische darmziekten, maar ook depressies en neurologische aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson en multiple sclerose, komen steeds vaker ook op jongere leeftijd voor. Verder nemen ADHD en autisme in de westerse wereld sterk toe. Is er een verband? Dit boek behandelt de intensieve communicatie tussen de zenuwcellen in de darmen (buikhersenen) en de hersenen.


Advertorial

Patiënten hebben moeite met de dikwijls gestelde diagnose ‘prikkelbaredarmsyndroom’ (PDS). Ze zijn naar de huisarts gegaan met een bepaald klachtenbeeld en de dokter bevestigt op medische wijze wat ze al weten. Dat is onbevredigend. Alleen al in Duitsland lijden ongeveer 7 miljoen mensen aan PDS en aan het feit dat hun klachten vaak het etiket ‘psychosomatisch’ krijgen opgeplakt. Een lichamelijke oorzaak is immers nog niet gevonden. De behandeling is dan ook teleurstellend voor zowel patiënten als artsen.

Minder bekend is de intensieve communicatie tussen de zenuwcellen in de darmen (buikhersenen) en het immuunsysteem. In de buik bevinden zich dicht bij elkaar, en in een kronkelend geheel, twee van de belangrijkste informatiesystemen van het lichaam:
- honderden miljoenen zenuwcellen
- 70 procent van het immuunsysteem

Door het anatomische nabuurschap is de samenwerking tussen deze systemen evident. In dit boek wordt het verband benadrukt tussen de darmen en het ‘verafgelegen’ centrale zenuwstelsel, de hersenen. Aan bod komen chronische ziekten en de mogelijke pathofysiologische oorzaken waarover we nog weinig weten.

Naast de bekende darmklachten, waaronder krampen, diarree, obstipatie en winderigheid, is er in dit boek vooral aandacht voor symptomen en klachten die verwijzen naar verschillende andere organen. De darmen staan rechtstreeks in verbinding met de hersenen. In de reguliere medische wetenschap wordt dat feit voortdurend onderbelicht.

Voedingsmiddelen, aroma’s en andere toevoegingen spelen een grote rol bij veel ziekten. Ook bij aandoeningen die vooral de hersenen en het zenuwstelsel aantasten. Veel mensen weten inmiddels dat de voedingsmiddelenindustrie hierin een dubieuze rol speelt. Volgens Thilo Bode, directeur van Foodwatch, valt die industrie ‘bijna het toebrengen van lichamelijk letsel te verwijten’. Sinds 20 juli 2010 moet volgens een richtlijn van het Europese Parlement op alle verpakkingen van voedingsmiddelen bij bepaalde toevoegingen en kleurstoffen worden vermeld dat ze gedragsstoornissen en hyperactiviteit kunnen veroorzaken. De waarschuwing ‘kan bij kinderen het gedrag en de concentratie beïnvloeden’ geldt bijvoorbeeld voor de hulpstoffen met de E-nummers 102 (tartrazine), 104 (chinolinegeel), 110 (geeloranje S), 122 (azorubine), 124 (cochenillerood A), 129 (allurarood AC).

In 1963 werd bij tandarts William Kelley alvleesklierkanker geconstateerd. De meeste patiënten met deze ziekte zijn binnen een jaar overleden. Kelley ontdekte een verband tussen alvleesklierenzymen en het krimpen van tumoren. Aldus kon hij zichzelf genezen van kanker. Hij legde de nadruk op het begrip biochemische individualiteit of metabolische typering, wat zoveel betekent als dat er geen bepaalde behandelingen en geen specifieke diëten of voedingssupplementen bestaan die voor iedereen geschikt zijn. Ieder mens is immers uniek en onderscheidt zich volledig van anderen als het gaat om genetica, stofwisseling, detoxificatie en immuniteit. De laatste tijd misbruikt de voedingsmiddelenindustrie het begrip ‘metabolische typering’ voor marketingdoeleinden, waarbij verschillende producten worden aangeprezen om af te vallen zonder dat daar een bloed- en urineonderzoek aan vooraf gaat. Serieuze metabolische typering kan alleen op basis van moderne stofwisselings- en ontlastingonderzoeken.

Dit boek biedt een nieuwe en zeer interessante kijk op chronische ziekten, waarbij metabolische verbanden aan het licht worden gebracht tussen de darmen en de hersenen. Je krijgt veel tips en uitslagen van de meest recente medische analyses die je zelf kunt uitvoeren. Hopelijk levert dit boek een kleine bijdrage aan het besef dat de wisselwerking tussen de darmen en de hersenen een centrale rol vervult in de lichaamsprocessen. Chronische klachten kunnen dan beter worden geplaatst.

De auteur geeft antwoord op onder andere de volgende vragen:

  • Kunnen gifstoffen en voedingsstoffen rechtstreeks in de hersenen terechtkomen?
  • Hoe ontstaat een verhoogde darmdoorlaatbaarheid?
  • Kunnen bepaalde voedingsmiddelen en toevoegingen de oorzaak zijn van depressies, autisme, hyperactiviteit, concentratiestoornissen (ADHD) en zelfs psychiatrische aandoeningen?
  • Bestaat er een aantoonbaar verband tussen darmbacteriën en aandoeningen van de schildklier en de gewrichten?
  • Hebben plantaardige voedingsmiddelen, zoals oregano, knoflook en broccoli, een antibiotische werking en verbeteren ze het ontgiftingsproces?

De auteur, milieuarts Klaus-Dietrich Runow, behandelt al 25 jaar patiënten met chronische darmziekten, voedselallergieën en aandoeningen door schadelijke stoffen. Ook neurologische ziekten, zoals parkinson en alzheimer, ADHD, autisme en depressies behoren tot zijn vakgebied. Hij is een internationaal bekend spreker.

Uitgeverij Akasha
De darm denkt mee
ISBN 978 94 6015 057 9
Derde druk
176 pagina's
€ 19,90

Bron: Uitgeverij Akasha


Geplaatst door Uitgeverij Akasha

Uitgeverij Akasha

Akasha is een spirituele uitgeverij die midden in de maatschappij staat. We zijn vriendelijk, open, bewust en persoonlijk. De uitgeverij is gevestigd in het mooie Drenthe. Geïnspireerd door rust en ruimte wordt er hard gewerkt aan nieuwe boeken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Uitgeverij AkashaLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Nodig regelmatig vrienden en bekenden uit voor authentieke dialogen over dingen die er toe doen. Mediteer samen en deel elkaars dromen, passies en obstakels. Creƫer een nieuwe cultuur van ridders die een nieuw paradigma vormgeven.

Tijn Touber, Nederlands schrijver en muzikantBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.