Het indrukwekkende verhaal van Jan de Hoon en zijn weeskinderen

Jan van Hoon

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4013
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Jay Uijttewaal

Gekoppelde categorieen
Acties, Media en agenda, Aarde en milieu, Donaties, Earth Matters | diversen

(Jay Uijttewaal | Jan van Hoon) Jan van Hoon woont nu drie en een half jaar in de Filipijnen, in Poog Toledo City. Ik kwam toevallig met hem in contact omdat hij in mijn webshop een waterfilter wilde kopen voor zijn huis met weeskinderen in de Filipijnen. Jan heeft puur vanuit eigen initiatief samen met zijn Filippijnse vrouw 19 weeskinderen (inmiddels 20) of kinderen die geen thuis meer hebben onder zijn hoede genomen. Deze kinderen krijgen daardoor voedsel en kunnen naar school gaan. Anders zouden ze terechtkomen in de prostitutie, in de handen van orgaanhandelaren of rondzwerven.

Omdat het al met al voor hem toch een behoorlijke uitgave was en zijn initiatief mijn hart raakte besloot ik om hem een waterfilter, een inbouw vitaliser en verschillende andere producten te geven. Nu is op 14 januari zijn huis door de bliksem getroffen en is er brand geweest. Hij is nu bezig om het dak weer te repareren. In de Filippijnen komt het regenseizoen er weer aan. Jan heeft € 1500 nodig om zijn dak te repareren zodat de kinderen droog kunnen slapen. En er is ook geld nodig voor voedsel en kleding.

Nu stuurde hij mij net (30-01-2017) een bericht dat hij bij het repareren van het huis gevallen is en zijn onderbeen en enkel gebroken heeft. Nu moet hij iemand erbij inhuren om het dak te repareren en € 500 aanbetalen voor dakplaten. 

We hopen dat u een bijdrage wilt doen voor Jan en zijn vrouw en de kinderen. Mocht je hem willen helpen met een bijdrage dan kun je dit storten op IBAN Bankrekening: NL79TRIO0212131311 t.a.v. Heartfelt Services o.v.v. Jan weeskinderen

Ik heb zelf € 500 overgemaakt zodat dak platen kunnen worden gekocht. Ik hoop dat veel mensen Jan, zijn vrouw en de kinderen willen helpen. Inmiddels is er al € 1150 aan donaties binnen.

- Jay Uijttewaal, Heerlijk Water


Het verhaal van Jan de Hoon

Jan was in Nederland vrachtwagenchauffeur maar op zijn 27e kreeg hij een zwaar ongeluk, zijn rug was gebroken en de verwachting was dat hij niet meer zou kunnen lopen en zijn leven in een rolstoel door moest brengen. Jan gaf echter niet op en met zijn doorzettingsvermogen wist hij te herstellen. Jan was door deze situatie in de WAO terecht gekomen. Jan roeide met de riemen die hij had en op deze wijze kon hij zijn kinderen opvoeden en voorzien van goede toekomst. Het was een grote frustratie voor hem dat hij niet meer mocht werken, omdat hij juist wilde werken.

In 2006 toen Jan 56 was, kwam hij in contact met zijn Filippijnse vrouw. Deze heeft hij via internet ontmoet. Op 23 december 2011 zijn ze getrouwd. Zijn kinderen hadden allemaal zelf een gezin gekregen en hij had in Nederland niet meer zoveel te zoeken. Hij besloot daarom naar de Filippijnen te gaan en daar te gaan wonen. In de periode dat hij in de Filippijnen was kwam ook de grote ramp met de orkaan Jolanda, November 2013.

Jan zegt:


Het frustreerde mij ontzettend dat veel van het geld, 90 miljoen, niet terechtkwam bij de mensen die het nodig hadden. Er is in dit gebied bijna niks opgebouwd en is er veel geld in de zakken van de ambtenaren terechtgekomen. Ik heb toen mijn eigen huis gebouwd en ik doe alles uit eigen zak, af en toe krijg ik wel eens wat, laatst van een matrassenfabrikant 10 matrassen. Het huis dat ik gebouwd heb was bijna klaar, het plan is om twee aparte slaapkamers bouwen, eentje voor de jongens en eentje voor de meiden en ook voor de allerkleinsten.


Ik heb wel overal airco nu; dat is wel nodig want het is hier soms meer dan 40° warm. Nu met de brand loopt het allemaal anders en moet ik eerst weer zorgen dat er weer een dak komt. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om kinderen te zien die niets hebben en hun familie kwijt zijn geraakt door de ramp. Vanaf die ramp begon ik een aantal kinderen onder mijn hoede te nemen.

Ik vroeg aan Jan hoe hij dan in contact komt met deze weeskinderen?

"ik moet daar echt mee uitkijken, want het gebeurt heel veel dat kinderen in de Filippijnen worden gekidnapt door organenhandelaren en verdwijnen en dat hun organen dan worden verwijderd en gebruikt door rijke mensen die ziek zijn. Als ik kinderen zie bedelen, geef ik geen geld maar koop ik wat te eten en te drinken voor ze, vervolgens gaan ze weer weg. Vaak moeten ze bedelen van hun ouders, of andere familieleden, dat is hun bestaan. Maar als ik ze langere tijd alleen zie en ik vertrouw het niet ga ik naar de gemeente commissaris (baranga kapitein, baas van de regio) en vraag zijn hulp.

Ik ben inmiddels al wel bekend hier en heb het vertrouwen gewonnen, in overleg kan het kind als het geen familie heeft om op terug te vallen dan een plekje krijgen bij ons. Ik heb verhaal gehaald en gevraagd of er iets voor de kinderen gedaan wordt, of er een soort van opvang is. Het antwoord is dat er daar geen sociaal systeem is, er is geen opvang, ze worden simpel aan hun lot overgelaten.

Het is hier Filipijnen allemaal anders, mensen werken zes dagen per week van 's morgens zeven tot 's avonds zes voor een inkomen van € 120. Het leven is veel harder. Als je geen geld hebt voor medicijnen heb je een probleem. Laatst waren de kinderen van de familie van mijn vrouw gestoken door een bepaalde muskiet en de andere had diarree, een jongetje en een meisje, in een week waren ze allebei gestorven. Dat komt hier voor..

Ik heb niet veel, maar ik heb ook niet zoveel nodig, ik doe wat ik kan en als het niet kan, dan wacht ik tot het wel kan. Ik probeer zoveel mogelijk kinderen te helpen. Ze krijgen te eten, ze gaan naar school en zo gauw er een probleem is gaan ze gelijk naar de dokter. Op die manier probeer ik grotere gezondheidsproblemen voor te zijn.

Je weet hoe het is met kinderen, de een wil dat, de ander wil dit, soms moet ik ze uit elkaar halen als er ruzie is. Zelf moet ik ook uitkijken ik heb hoge bloeddruk en suikerziekte maar ik red mij best met de medicijnen die ik krijg, ik heb een AOW uit Nederland elke maand, ongeveer € 1250. Daar probeer ik alles van te doen."

Dit was een e-mail wisseling tussen Jan en mij voor dat ik hem het filter gaf, de inhoud van zijn mails geven een indruk van de situatie. Jan vertelt mij in de e-mail dat hij een paar dagen niet bereikbaar is:

"De reden is, zoals ik je al vertelde dat ik naar het noorden van de Cebu Filipijnen moet is dat ik 4 kinderen moet ophalen. Dit zijn zwerfkinderen die leven op de straat, ze variëren van 8 tot 14 jaar waarvan het meisje van 14 zwanger is door verkrachting. In het gebied zijn veel groepen actief en die kijken niet zo nauw. Ik heb hier al 15 zwerfkinderen onder mijn hoede dat zijn kinderen die wees geworden zijn na die verwoestende orkaan Yolanda. Er is er nu alweer een opkomst. Ik heb hier in de loop van de tijd een redelijk groot huis kunnen bouwen. Het jongste kind is 8 maanden de oudste 15. Ik moet alles doen van mijn AOW pensioen van maar 1223 euro per maand. Enkel heb ik al 15 kilo rijst per dag nodig, het is niet als in Nederland brood met beleg, hier is het 3 maal per dag rijst. Ik heb gelukkig veel steun van de Baranga kapitein die zorgt dat er dagelijks gekookt wordt. Baranga kapitein is de baas in deze regio.

Maar geen zorgen ik red me wel, ik moet enkel met de kinderen naar het ziekenhuis hier om te checken of alles goed met hun is. Vooral het zwangere meisje. Ik woon relatief veilig, hier wel storm soms en hevige regen maar geen orkaan of tyfoon. En de regering doet hier niks voor deze kinderen, ze laten ze gewoon creperen."

In een volgende e-mail schrijft Jan:

"Ik ben gisteren al naar negros gegaan een van de kinderen was zo ondervoed en er zo slecht aan toe dat ik hoop dat ze er door komt, ze ligt nu in het chang wa ziekenhuis in Cebu aan het infuus dat is een prive ziekenhuis.

Maar ik moest eerst al 40000 pesos betalen voor de eerste kosten, is gemiddeld 700 euro afhankelijk van de koers, maar ik kan ze toch ook niet in de steek laten en zeggen moet ze maar dood gaan? Nee Jay dat is niet mijn mentaliteit, ik doe wat ik kan doen voor z’n kind. De anderen breng ik vandaag naar mijn huis krijgen ze tenminste goede voeding en vitamines."

In een andere e-mail vroeg ik Jan of hij een stichting voor zijn weeskinderen of iets dergelijks had.

"Nee ik heb geen stichtings, de corrupten hier willen zelf de hand erin hebben zodat het in hun zakken verdwijnt. Het huis wat ik hier heb, heb ik zelf gebouwd met mijn Eigen handen het is nog niet helemaal klaar maar dat komt wel. Beetje bij beetje ik probeer ik nu 2 slaapkamers aan te bouwen want ik wil de jongens en de meiden apart houden. Ook voor de aller kleinste wil ik een kamer creëren. Ik heb wel overal nu in de kamers airco, is wel nodig, soms is het hier over de 40 graden warm. Daarom ben ik ook zo blij met jouw gift ik was altijd al bang op ziektes in het water.

Ik maak alles zelf zoals bedjes, stoelen en tafels het is wel niet allemaal moeders mooiste maar ze kunnen slapen en zitten.

Ik ga nu naar Cebu het kind ophalen dat wordt de 28 ste begraven het is hier nu 10.30 uur in de avond maar ik moet meer als 3 uur reizen naar Cebu. Jay ik kijk morgen wel als ik terug ben of er nog een mail van je is verder bedank ik je wat je doet voor mij eigenlijk voor de kinderen."

In een volgende e-mail schrijft Jan mij dat hij pech heeft gehad…

"Hallo Jay, Ik wilde je even zeggen dat ik nogal pech gehad heb. Op 14 jan is een gedeelte van het huis afgebrand door bliksem inslag. Gelukkig is er met de kinderen niks gebeurt. Ik ben nu de rotzooi aan het opruimen. Ik heb ook de filter van het water vervangen kwam enkel maar zwarte troep uit komt door het bluswater. Ik moet het voorlopig zo doen ik heb namelijk niet de middelen om het weer op te bouwen ik wilde je dit laten weten."

In een volgende e-mail schrijft Jan mij:

"Afgebrand huis. Jay ik ben bij de plaatselijke hardware store geweest, daar verkopen ze materiaal. Ze hebben mij stenen hout spijkers schroeven leidingen voor herstel elektra gedoneerd. Enkel ik moet nog het dak doen, daar heb ik geen geld voor. Ik heb de bank in Holland gebeld voor een lening van 1500 euro, maar ze doen het niet ondanks dat mijn geld jaren daar binnen komt. Eerst mijn WAO nu mijn AOW, ze zeggen eenvoudig als jij je banknummer wijzigt kunnen wij niks verhalen omdat je niet in Nederland woont.

Ik heb onder tussen 19 kinderen (inmiddels 20) onder mijn hoede de jongste is nu 6 weken. Heb jij nog een idee waar ik 1500 euro kan lenen? Ik betaal elke maand 100 euro terug. Nou Jay dit was het zo"n beetje enkel het dak moet er zo snel mogelijk op omdat de droge tijd aankomt dan word het erg heet ik heb nu plastic als dak."

Vervolgens krijg ik een bericht van Jan.

"Ik heb wel veel pech. Ik was op het dak aan het werken, verloor ik mijn evenwicht en donderde ik naar beneden. Mijn enkel is gebroken en mijn onderbeen, halsoverkop naar het ziekenhuis. Ik moet nu iemand inhuren om het dak te repareren, ik heb gepraat met de leverancier van de dak laten, ze zijn bereid om mee te werken maar ik moet wel 30.000 pesos betalen ongeveer € 500."

Jay: Toen ik dit hoorde besloot ik om Jan € 500 te geven. De reactie van Jan:

"Had dat ik niet verwacht Jay, je bent een echte vriend ik betaal je wel netjes terug in beetjes."

Update: Jan stuurt mij een bericht op 4 februari:

"Ik heb weer een mondje te voeden Jay, de politie is hier vandaag geweest met een baby van ongeveer 6 weken, of ik haar onder mijn hoede kon nemen. Ze is gevonden op de vuilnisbelt samen met de moeder, die was echter al overleden, en de vader is onbekend. Ze is in het ziekenhuis onderzocht, ze heeft wel mierenbeten, maar de dokter zegt dat ze wel geneest. Halsoverkop baby voeding halen, maandag naar de gemeente om het kind op mijn naam te zetten."

Later kreeg ik bericht van Jan dat ze alsnog proberen de vader te vinden en anders eerst proberen of het kindje kan worden geadopteerd.


Update 2, 14 februari 2017.

Inmiddels is er in totaal al €1150,- binnen gekomen aan donaties, echt geweldig en hartverwarmend! 

Hier vind je een laatste aantal berichten van Jan met foto’s:

"Bedankt Jay en alle mensen die hebben bijgedragen namens de kinderen en de arme mensen hier. De mensen komen zaterdag hier, we hebben pakketten met voedsel gemaakt."

Ik vroeg Jan waarom hij het geld niet had gebruikt om de kosten van de dakplaten af te betalen, omdat ik het niet helemaal begreep.

Toen zei Jan:

"Het dak kost inderdaad €1500,- wat ik te kort kom, die 1000 betaal ik in beetjes. Van het geld wat je gestuurd hebt, dat gebruik ik om voedsel te kopen. Aan het einde van de maand, als mijn AOW komt, betaal ik een gedeelte voor het dak. Het geld wat je gestuurd heb, daarmee kan ik 20 families met voedsel blij maken. Er zijn meer families, maar ik heb niet meer pakketten. Ik maak straks foto's van de pakketten, mijn vrouw heeft er nu 30 stuks klaar."

Jan stuurt mij op 11 februari een bericht:

"Hallo Jay het was hier een drukte van jewelste hier wat foto's. Ik had 30 moeders met kinderen hier én 2 oude vrouwen. Eén was 76 de ander 82 en een oude man van 92-hij was ze blij met het pakket hij zei kan ik goed eten nu. De oude man huilde zo blij was hij, hij zegt: Ik heb kinderen, maar ze kijken niet om naar mij, ze laten mij gewoon creperen."

Update 3 - 23-02-2017

Recentelijk heeft Jan een man en kind opgevangen die ernstig waren vermagerd door de honger. De man is helaas overleden na bloedverlies en ziekenhuisopname. Het bleek dat de jongen zijn neefje was en dat de vader van de jongen al was overleden. Nu is de naam bekend van de jongen en zijn moeder zwerft waarschijnlijk door de stad Cebu, ze proberen haar te vinden zodat ze verenigd worden en in een huisje op het terrein van Jan kunnen gaan wonen.

Inmiddels is er ruim €1450,- gedoneerd en zijn de dakplaten van zijn huis bijna afbetaald. Echter Jan moet nu naar Manilla toe om 9 van de weeskinderen van papieren te voorzien en op Jan zijn naam te zetten. die reis kost ongeveer €350,- vroeger kon dit op Cebu zelf, maar nu helaas niet meer.

Gelukkig gaat het herstel van Jan redelijk voorspoedig, we hebben hem wat supplementen gestuurd om zijn bloedsuiker lager te houden, en hij reageert daar goed op en hoeft minder insuline te nemen.

Update op 6/3/2017

Jan zijn herstel gaat redelijk voorspoedig, blijft nog wel last van zijn enkel maar het gips is van zijn been af. Sinds dat Jan voedsel heeft gegeven aan oude mensen komen er elke avond een paar oude mensen bij Jan, zolang hij geld en voedsel voor deze mensen heeft geeft hij het.

Jan:

"Vandaag kwamen oude mensen aan de deur ze hadden geen eten mijn vrouw heeft ze laten eten ik denk dat de vrouw over de 80 was ja jay zo gaat dat hier en je weet ik laat ze niet stikken zolang ik eten heb geef ik het.

Hallo jay, Ik ben nog in manilla. Ik vlieg morgen terug naar cebu en de bus naar huis. Alles is nu rond. Enkel voor dat kleine kind van het meisje wat zwanger was gaf nog wat problemen maar is nu opgelost. Over 4 weken moet ik weer terug dan hebben ze allen een i (identiteitskaart) card.

De kosten waren wel hoog, al met al 14000 pesos is omgerekend 263 euro 14 krijgen nu een eigen id card de de andere 6 krijg ik een bewijs van dat ze bij mij thuis horen ze zijn nog te jong voor een id card het is hier verplicht vanaf 8 jaar."

Jan is van plan een aantal huisjes op zijn terrein te bouwen om arme mensen en moeders met kinderen een plekje te geven. Ik vroeg Jan hoe het met hem gaat:

"Met mij gaat het wel ik hoop dat er nog wat donaties komen kan ik verder met het huis. Zodra ik de vergunningen heb en genoeg geld voor materiaal te kopen kan ik starten."

Zo gauw Jan weer naar Nederland gaat wil hij een stichting oprichten zodat hij beter ondersteund kan worden, daar wil ik graag actief in participeren. Als u ook voelt dat u opeens andere manier wilt bijdragen neem dan contact op met mij via: [email protected]


Over de auteur


Mijn naam is Jay Uijttewaal, ik ben ondernemer en heb sinds acht jaar mijn eigen bedrijf ‘Heerlijk Water’. Ik heb best een lange en intense weg afgelegd met veel (zelf gecreëerde) pijn en het idee dat ik helemaal alleen was en alles allemaal alleen moest doen. Door voortdurend innerlijk op te ruimen en te beseffen dat de realiteit door mij heen vorm krijgt ben ik mezelf geleidelijk gaan accepteren. Een proces dat mij verdieping bracht. Nu voel ik me tenslotte best gelukkig.

Mijn wens is het, om samen met gelijkgestemden initiatieven op te zetten voor totaal transformatie en het ervaren van vrijheid op alle niveaus, door meditatie, helende sessies, cursussen geven en allerlei andere methodes. Eigenlijk ben ik geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met spiritualiteit, heling en transformatie en dus ook water! Het is ook mijn visie om via mijn bedrijf mensen te helpen met de producten en daarnaast rechtstreeks lokale goede initiatieven financieel te ondersteunen.

Ik ervaar dat door bewust te leven en zo goed mogelijk voor mezelf en anderen te zorgen, er iets door je heen gaat stromen dat groter is als jezelf. Dat grotere, waar ieder zijn eigen naam voor heeft, gaat dan voor je zorgen. Dan verandert er iets, je krijgt meer plezier in geven omdat je begint te beseffen dat ontvangen en geven eigenlijk hetzelfde is. Als je mij vraagt: Waarom bewust bijdragen aan een betere wereld en voor elkaar zorgen?

Dan is het in eerste instantie omdat je eigen hart dan opengaat en daarmee gaat een nieuwe wereld open, de nieuwe wereld! En de harten van anderen gaan ook voor jou open en opeens blijkt Alles te Leven… Graag vertel ik over het verhaal van Jan de Hoon, die ik op bijzonder wijze ontmoette en waarvoor ik je aandacht vraag.

Vriendelijke groet en dank voor het lezen,

Jay Uijttewaal, Heerlijk Water, www.vitaaldrinkwater.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Kunst is óf plagiaat, óf revolutie!

Paul Gauguin, Frans schilderBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.