Milieudefensie | Rechtbank dwingt Indonesië veel meer tegen bosbranden te doen

bosbrand

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:1954
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Milieudefensie

Gekoppelde categorieen
Land- en tuinbouw, Milieu, Aarde en milieu

(Milieudefensie) Rechtbank dwingt Indonesië veel meer tegen bosbranden te doen
Palmolie: Stemming in Europarlement en historische uitspraak in Indonesische rechtszaak
Jakarta/Brussel/Amsterdam, dinsdag 4 april – De Indonesische overheid moet de vergunningen van palmoliebedrijven die bij de massale bosbranden van 2015 waren betrokken opnieuw tegen het licht houden en zo nodig herzien1. Dat is één van de belangrijkste uitkomsten van een historische rechtszaak die zeven Indonesische burgers in 2016 aanspanden tegen de overheid op Kalimantan. De rechtszaak was een direct gevolg van het rapport ‘Up in Smoke’2 dat Milieudefensie samen met haar Indonesische zusterorganisatie WALHI en Friends of the Earth in Brussel en de VS uitbracht in december 2015. WALHI steunde de burgers met juridisch advies en enkele medewerkers voegden zich in de zaak.
Europees Parlement: vandaag stemming over afschaffen palmolie in biobrandstoffen
In het verlengde van het 200 pagina’s tellende Indonesische vonnis, dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd – wordt vandaag in het Europarlement gestemd over het rapport ‘Over palmolie en ontbossing van het regenwoud3’ dat vergaande aanbevelingen doet om de Europese vraag naar palmolie terug te dringen. De snelle uitbreiding van palmolieplantages is een belangrijke oorzaak van de bosbranden in het regenwoud van Indonesië. Een van de voorstellen is om palmolie en andere plantaardige oliën die bijdragen aan ontbossing al in 2021 niet meer toe te laten als component van biobrandstof. Palmoliediesel zorgt voor een CO2-uitstoot die drie maal zo hoog is als die van conventionele diesel. Palmolie producerende landen als Maleisië, Indonesië en Colombia hebben getergd gereageerd op het voorstel van de milieucommissie en hebben het parlement een brandbrief gestuurd om tegen het rapport te stemmen. Milieu- en natuurorganisaties drongen bij de Europarlementariërs juist aan op overnemen van de aanbevelingen uit het rapport. Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie: “Door palmolie voor Europese biobrandstof te schrappen, kan het Europarlement zes procent van de wereldvraag naar palmolie wegnemen en daarmee de druk op het regenwoud, haar bewoners en het klimaat enorm verminderen.”
De branden, het bewijs en het vonnis
De Indonesische bosbranden in de zomer en het najaar van 2015 duurden maanden en zorgden naast massale luchtvervuiling voor een CO2 uitstoot die groter was dan de jaarlijkse uitstoot van de VS. Naar schatting zorgen de branden ook voor 100.000 vroegtijdige doden in de regio.
WALHI en haar partners vergeleken satellietgegevens van de branden met 181 palmolieconcessies ten tijde van de branden. De grootste concessies zijn in handen van palmoliegiganten als Wilmar International, Bumitama Gunajaya Agro (BGA), Sinar Mas, Best Agro International en de Genting groep. Volgens WALHI betekent het vonnis dat bedrijven als Wilmar en Bumitama nu makkelijker voor de rechter gesleept kunnen worden omdat het vonnis aantoont dat ze betrokken zijn bij het platbranden van kwetsbaar bos- en veengebied. Arie Rompas, directeur van WALHI op Kalimantan – en één van de eisers in de zaak: “De rechter heeft duidelijk gemaakt dat de lokale overheid moet garanderen dat palmoliebedrijven de bosbranden blussen en veel meer maatregelen moeten nemen om ze te voorkomen.”
Naast het vonnis om de vergunningen opnieuw tegen het licht te houden en wetgeving beter te handhaven gelastte de rechtbank de Indonesische overheid ook om een speciaal team tegen bosbranden samen te stellen, om een longziekenhuis op te richten en evacuatiezones aan te wijzen.
 
 
 
 

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Iedereen zou zorgvuldig moeten kijken naar welke weg zijn hart trekt, en die weg vervolgens kiezen met al zijn kracht.

Chinees gezegdeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.