Aardgas en aardbevingen begin 2016: veiligheid ondergeschoven

burning_gas_185876

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3498
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Energie, (Schalie)gas

(Earth Matters | Herman Damveld) De gaswinning uit het Groningen-veld was ook in januari 2016 regelmatig in het nieuws. Als voorbereiding op het debat in de Tweede Kamer op 25 januari verscheen een grote hoeveelheid rapporten, antwoorden op Kamervragen etc. Het debat ging in feite over de gaswinning tot 1 oktober 2016, maar vaak liep men vooruit op de toekomstige gaswinning.

Daarbij hoorden en lazen we geregeld dat de veiligheid van de Groningers voorop staat, maar dat is niet zo. De veiligheid is ondergeschikt aan de leveringszekerheid, zoals ook blijkt uit het gasbesluit van minister Kamp van 18 december 2015. Zelfs de door minister Kamp ingestelde commissie-Meijdam vraagt zich af waarom de gaswinning jaarlijks schade mag toebrengen aan huizen.

De veiligheid staat pas echt voorop als jaarlijks niet meer dan 12 miljard kubieke meter gas uit het Groningen-veld gewonnen zou worden. Dat stelden expliciet de woordvoerders van de Tweede-Kamerfracties van GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren op 26 januari jl. Minister Kamp wil echter 27 tot 31 miljard kuub tot oktober 2016 en hij wil de exportcontracten niet sneller afbouwen, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Bij dit debat werden 25 moties ingediend onder meer om de Groningers tegemoet te komen, maar ze werden allemaal door Kamp ontraden.

De Tweede Kamer heeft op 2 februari wel met ruime meerderheid een motie van de PvdA aangenomen om de regering te laten onderzoeken hoe de export van Gronings gas versneld afgebouwd kan worden, maar een motie om de Groningse gaskraan direct terug te draaien naar een jaarproductie van twaalf miljard kuub gas haalde het niet. Daarmee geeft de regering en de Tweede Kamer aan dat de veiligheid van de Groningers nog steeds niet voorop staat.

Open de PDF hieronder voor het gehele artikel met bronvermelding.

Dit artikel gaat vooral over de ontwikkelingen vanaf de herfst van 2015. Voor uitgebreide informatie over de periode daarvoor verwijzen we naar www.Co2ntramine.nl.


Gekoppelde documenten

Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik noem bouwkunst gestolde muziek.

Johann Wolfgang Goethe, Duits filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.