Verpakkingsvrij koken

afbeelding

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3854
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Voeding

(De Groene Meisjes) Een tijdje geleden kon je hier al lezen over verpakkingsvrij winkelen. We legden het hele principe aan je uit: hoe werkt het, wat heb je ervoor nodig en wat zijn de voordelen? Op dit artikel kwamen ontzettend leuke reacties binnen en we kregen het idee dat dit verpakkingsvrije / minder afval onderwerp wel veel mensen aanspreekt. Wij zijn er in ieder geval heel druk mee bezig momenteel en we leren iedere dag iets nieuws. Zo ook over verpakkingsvrij koken. Hoe werkt dat en hoe bevalt het ons?

Laten we beginnen door te zeggen dat wij nog niet 100% verpakkingsvrij winkelen of koken. We doen al veel meer dan een paar weken geleden, maar helemaal verpakkingsvrij? Nee. Streven we daar wel naar? Zoveel mogelijk natuurlijk, maar we weten dat we altijd wel producten zullen hebben die we toch willen uitproberen, al zitten ze wel in plastic. En ook hebben we inmiddels geconcludeerd dat het als bloggers, die dagelijks pakketjes ontvangen en wekelijks campagnes maken voor merken, niet mogelijk is om alle verpakkingen te omzeilen. Kortom: nee, 100% verpakkingsvrij of zero waste zullen we voorlopig niet gaan. Maar zoals dat voor al dit soort duurzame onderwerpen geldt, denken wij dat het beter is om iets te doen in plaats van niets, dus we zijn er lekker mee bezig.

Dat betekent dat we de deur niet meer uitgaan zonder zakjes en tasjes in onze rugtas. We hebben altijd netjes en zakjes bij ons om bijvoorbeeld groente, fruit, brood of noten in te verpakken. Zolang je die zakjes maar bij je hebt, gaat het eigenlijk vanzelf. Dat geldt natuurlijk ook voor het zelf meebrengen van een boodschappentas, of een drinkfles voor water. Het moet een gewoonte worden om deze artikelen in je tas te gooien, zodat je nooit zonder komt te zitten.

Maar dingen meenemen is niet genoeg. Wij hebben gemerkt dat het voor 90% in de voorbereiding zit. Wat wil je gaan koken en wat heb je daarvoor nodig? Om heel eerlijk te zijn: wij zijn geen helden in het vooruit plannen van onze maaltijden. En om nog eerlijker te zijn: wij zouden niet voor een week vooruit wíllen plannen wat we gaan eten, omdat we dat gewoon een beetje saai vinden. We hebben het wel eens geprobeerd in het verleden, maar het werkte niet voor ons. Maar ja, natuurlijk, het zou wel de meest duurzame oplossing zijn. Wij proberen niet voor een hele week, maar wel voor een paar dagen vooruit te denken. Dat gaat ongeveer zo.

We willen wraps met kikkererwten, rode kool en tahini maken. Als je geen kikkererwten uit pot wilt gebruiken, zul je er rekening mee moeten houden dat droge kikkererwten eerst een nachtje moeten weken en daarna zo’n anderhalf uur moeten koken. Dat is prima, maar dat ga je natuurlijk niet voor een klein hoopje kikkererwten doen, dus kook je meteen een hele pan vol. Wat betekent dat je veel te veel kikkererwten hebt en moet bedenken wat je met de rest gaat doen. Je zou er hummus van kunnen maken – daar heb je dan ook de tahini weer voor nodig – maar je zou ook een deel kunnen invriezen, voor een volgende maaltijd. Oké, prima. Maar wat doen we met die halve rode kool die erover blijft na het maken van de wraps? Daarvoor zoeken we op internet een ander receptje, zodat de rode kool binnen een paar dagen helemaal opgebruikt wordt. Het liefst natuurlijk iets waarvoor we dan ook weer kikkererwten nodig hebben, zodat ook die weer van pas komen.

Dat is ongeveer hoe het gaat en ja, dat kost wat meer denkwerk. Kost het meer tijd? Niet per se. Natuurlijk, het koken van de kikkererwten kost op het moment dat je het gaat doen wat meer tijd, maar daarna heb je er ook een paar keer profijt van. Wanneer je iedere keer een grote portie maakt, kun je er eventjes mee vooruit. Als je vervolgens de rest van de week steeds een portie uit je vriezer kunt halen, kost dat natuurlijk niet meer tijd dan een blik of pot kikkererwten openmaken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je gemakkelijk zelf en verpakkingsvrij kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • notenboter
  • plantaardige melk (van noten, rijst of haver)
  • tomatensaus
  • kruidenmixen 
  • sauzen

Voor alle bovenstaande voorbeelden geldt: je kunt de ingrediënten los kopen en gemakkelijk zelf verwerken. Neem bijvoorbeeld notenboter. Daarvoor heb je echt alleen noten en een keukenmachine nodig. En voor plantaardige melk gemaakt van rijst, heb je alleen rijst, een pan, een blender en een kaasdoek nodig. Tomatensaus maak je van gekookte tomaten met kruiden en kruidenmixen maak je door enkele losse kruiden bij elkaar te gooien. Kortom: je hebt vaak veel minder nodig dan je denkt. Maar ja, je moet er wel eventjes over nadenken.

Zoiets als plantaardige melk maken is iets waar wij niet altijd zin in of tijd voor hebben. Maar wanneer we het dan toch eens doen, maken we ook meteen een flinke fles, waar we een paar dagen mee vooruit kunnen. Kruidenmixen maak je ook niet om maar één keer te gebruiken – daar maak je meteen een flinke voorraad van. Het maken kost dus zeker wat meer tijd, maar je hebt er ook langer plezier van.

Je kunt het jezelf wat makkelijker maken door al te zoeken naar recepten die geschikt zijn om verpakkingsvrij te maken. Dan kom je gauw uit op gerechten met veel groenten, peulvruchten, granen of noten. Je zou dat bijvoorbeeld twee of drie avonden per week kunnen doen, zodat je een gedeelte van de week verpakkingsvrij kookt. Daar kun je je boodschappen ook gemakkelijker op afstemmen.


Verder is het vooral een kwestie van opletten waar je je boodschappen doet én: zorgen dat je producten op voorraad hebt. Vorige week waren we bij een winkel (Gimsel in Rotterdam, in de Groene Passage) en kwamen we tapbakken met allerlei soorten bonen tegen. Toen hebben we meteen maar flink ingeslagen, omdat dit een droog product is dat lang houdbaar blijft. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld havervlokken – daar kopen we nu met gemak een hele weckpot van 2 liter vol per keer van. Kleine beetjes inkopen schiet niet op als je verpakkingsvrij wilt koken.

Ons bevalt het erg goed om hiermee bezig te zijn. We vinden het zelfs leuk! Natuurlijk lukt het ons ook niet altijd en komen we soms toch nog thuis met een product in plastic of glas waarvan we achteraf denken: dat had anders gekund. Je leert iedere week wel weer iets bij. Wat we leuk vinden, is dat we weer meer op de markt, bij de Turkse supermarkt en bij de biologische winkel met tapbakken komen, omdat we daar meer verpakkingsvrije opties zien dan bij de reguliere supermarkten. Ook maakt het je nog weer iets creatiever in de keuken, wat we vooral in dit jaargetijde wel leuk vinden. Lekker op een koude, druilerige zondagmiddag amandelmelk of hummus maken, dat idee. Als bonus hebben we het idee dat door meer verpakkingsvrij te koken, je automatisch gezonder eet. Dat komt doordat bewerkte producten in plastic vaak veel suiker, vet, E-nummers of zout bevatten en wanneer je meer zelf maakt, heb je meer ‘controle’ over wat er in zit en dus ook over wat je eet. Dat vinden wij een prettige bijkomstigheid.

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

It matters not who you love, where you love, why you love, when you love, or how you love, It matters only that you love.

-- John LennonBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.