Nederlanders zijn slecht nieuws zat

Venlo (NL), Café Central. Who says that papers are not a

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5055
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De goed nieuws krant

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Media

(De Goed Nieuws Krant) We zijn het inmiddels gewend, maar leuk is anders: rampen, crises en problemen domineren iedere dag de headlines en voorpagina’s van de journaals en kranten. En niet iedereen is daar blij mee. Een derde van de Nederlandse bevolking zet het nieuws op radio of televisie zelfs met enige regelmaat uit omdat de berichtgeving (veel) te negatief is, blijkt uit een opinieonderzoek naar nieuwsbeleving van TNS NIPO. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van The Optimist en muziekstation Sublime FM.

Een ander opmerkelijk inzicht uit het onderzoek is dat meer dan de helft van de mensen (54 procent) zegt neerslachtig te worden van het nieuws. De beïnvloeding op hun welzijn, maar ook op hun opinie over de wereld, is eerder negatief dan positief. Ongeveer een kwart van de Nederlanders denkt daarentegen dat wanneer het nieuws positiever zou zijn, dit een positieve uitwerking zou hebben op hun eigen welzijn en op het welzijn van mensen uit hun omgeving. Uit open antwoorden van deze groep blijkt dat zij geloven in de positieve uitwerking van positief nieuws op de gehele maatschappij.

Vooral hoog opgeleiden ervaren de berichtgeving van de media regelmatig als té negatief. En het zijn voornamelijk vrouwen en jong volwassenen (18-34 jaar) die radio of televisie uitzetten vanwege de toon van het nieuws. "De uitkomst van het onderzoek bevestigt het belang van oplossingsgericht nieuws", zegt mede-oprichter en hoofdredacteur van The Optimist, Jurriaan Kamp. "Mensen willen ook weten hoe problemen kunnen worden opgelost. Die taak laten de media te veel liggen."

Bron: De Goed Nieuws Krant


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik kan me niet voorstellen wat oneindig is, en toch kan ik niet accepteren dat iets eindig is.

Simone de Beauvoir, Frans filosofeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.