Zwarte knoflook

Zwarte knoflook

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:1680
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Monique van der Vloed

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten

(Monique van der Vloed) Als echte knoflook-liefhebster gebruik ik het knettergezonde knolletje vrijwel dagelijks. Wel rauw, en alleen echt verse knollen. Knoflook in gedroogde vorm vind ik stukken minder smakelijk en heeft ook wat minder voedingswaarde dan verse. Je kunt alles over knoflook lezen, door hier te klikken.

Al enige tijd geleden ontdekte ik zwarte knoflook. Ik heb mij er verder toen niet in verdiept, maar ben het onlangs toch maar eens gaan doen. En ik was verrast over wat ik vond!

SAM_0115

Wat is zwarte knoflook?

Zwarte knoflook is kort door de bocht niets meer of minder dan gefermenteerde knoflook. Gewone witte knoflookbollen worden 30 tot 40 dagen bij een temperatuur van gemiddeld 70-80 graden Celcius in een vochtige ruimte gelegd om daar te fermenteren. De luchtvochtigheid ligt tussen de 75-80%.  Anders dan bij vele fermentatie-processen ( denk aan tempeh en zuurdesem) zijn er geen schimmels en andere starters-culturen nodig. Het zijn de van nature aanwezige suikers en aminozuren in de rauwe knolletjes die ervoor zorgen dat er een soort mallardreactie plaatsvindt ( mallardreactie is de chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren, dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat alles wat we in de oven bakken mooi bruin wordt)
Dit geeft de zwarte kleur en de zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig, vergelijkbaar met een zacht dropje. De geuren worden ook zeer gewaardeerd: het ruikt naar kruidige bouillon.

SAM_0117

Meer dan gezond

Witte rauwe verse biologische knoflook is al knettergezond, zwarte knoflook doet wat betreft gezonde voordelen er nog een flink schepje bovenop.Vanwege de dubbele hoeveelheid antioxidanten, maar ook omdat ze erg licht verteerbaar zijn. Witte knoflook bevat overwegend alliciline wat alleen oplosbaar is in vet.  Zwarte knoflook bevat S-Allycyssteine, wat oplosbaar is in water. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker absorbeert, en lichter wordt verteerd.
De verdubbeling aan antioxidanten is extreem hoog te noemen: zo heeft witte knoflook 119 eenheden per gram van de antioxidanten en zwarte knoflook maar liefst 198 eenheden. Niet verkeerd dus!
Maar wat nog wel het meest prettigste is aan zwarte knoflook: het heeft geen geur en krijg je ook geen “ knoflook-kegel” na het eten!

SAM_0112

Gebruik

Je kunt zwarte knoflook net zo gebruiken als gewone knoflook. Door sauzen en tal van gerechten, maar ook rauw. Ook verrukkelijk om uit te smeren op een homemade boterham!
Je kunt zwarte knoflook helaas niet overal kopen, de aangewezen plek is de biowinkel. Daar kun je het vers kopen ( niet overal) en/of in een potje. In een goed afgesloten potje is zwarte knoflook maanden houdbaar.
Je kunt zwarte knoflook ook vinden bij diverse toko’s en buitenlandse winkels, en delicatessenwinkels. Schrik niet van de prijs, want het is helaas als enig nadeel niet goedkoop. Drie knollen verse zwarte knoflook kosten gemiddeld 10 euro.Maar dan heb je wel wat. Naast een zeer verfijnde smaakmaker ook een bom vol gezondheid. Let ook op kwaliteit bij de toko, deze soorten kunnen uit onbekende landen komen. Het is verkrijgbaar in bollen ( vers) in pulp en in teentjes.

SAM_0111

Zelf fermenteren

Als je in het bezit bent van een dehydrator ( voedsel droger) kun je ook gemakkelijk zelf knoflook fermenteren. Daarnaast heb je ook een vacuüm machine nodig. Stel de dehydrator in op 70 graden. Pak liefst een verse bol knoflook, gedroogd kan ook, maar het wordt minder lekker. Verpak de knol vacuüm in samen met een eetlepel water.Trek de vacuüm niet geheel strak, er mag wat ruimte/speling blijven. Stop de bol in de dehydrator en wacht minimaal acht dagen. Dan zie je ook pas wat verkleuring. Na ongeveer 15 tot 20 dagen is de knoflook goed gefermenteerd. Laat de fermentatie liefst een volle maand duren, voor het beste resultaat. Je ziet maar een zeer lichte verkleuring aan de buitenkant, maar van binnen zijn de knoflook tenen goed zwart verkleurd. Leg de dyhadrator lekker vol met knoflook, zodat je na een maand een flinke voorraad hebt!
Als je na de maand de knoflook uitpakt, leg deze opnieuw een uurtje in de dehydrator. Dit zorgt ervoor dat de schil mooi droog wordt en het pellen vergemakkelijkt.
Meer lezen over fermenteren? Klik hier

SAM_0113

Zwarte knoflook is helaas niet overal verkrijgbaar, zoals je eerder hebt kunnen lezen, en ook niet goedkoop. Maar zeker voor je gezondheid, en smaakpapillen, een ware traktatie. In de winkel vind je het meest terug in de ruim gesorteerde biowinkels, en speciale delicatesse winkels., Gelukkig kun je ook goed terecht op internet. Ik vond mijn zwarte knoflook bijvoorbeeld bij www.zwartknoflook.nl ( Kuperus food) waar je ook erg veel lekkere recepten kunt terugvinden en alle achtergrond informatie. De knollen zijn per stuk verpakt, en kosten rond de 3.95 per knol.

SAM_0116

Je kunt soms ook biologische zwarte knoflook vinden. Kuperus foods heeft bijvoorbeeld ook biologische zwarte knoflook in hun assortiment. Zeer fijn! Kijk voor verkoopadressen hier

 

SAM_0122

Hartige zwarte knoflookcake

Dit is één van mijn grootste favorieten. Het is een heerlijke zachte, smeuïge cake met de smaak van een vleugje zwarte knoflook. Je maakt hem supersnel, en eenvoudig!

Dit heb je nodig:

  • 200 gram zonnebloempitten
  • 60 gram havermout ( droog)
  • vier tomaten
  • een prei
  • twee uien
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • drie/vier tenen zwarte knoflook
  • 100 ml water

SAM_0123

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een hoge ronde vorm ( 20-22 cm) in met avocado olie of kokosolie en bekleed met bakpapier. Pureer het water en de teentjes zwarte knoflook in de blender of keukenmachine tot een romige massa. Schenk uit in een kom en zet opzij.

SAM_0124

Maal in de keukenmachine twee tomaten, het groene gedeelte van de prei, een ui, de zonnebloempitten, de havermout en het bakpoeder tot een fijne massa. Snij de rest van de ingrediënten in ringen en in stukjes.

SAM_0126

Voeg het knoflook-water toe aan de massa en maal opnieuw tot alles goed in elkaar is vermengd. Spatel de gesneden groenten erdoor. Stort alles in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-50 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Omdat de cake hard moet worden, GOED laten afkoelen, liefst 24 uur. Dat is de cake op zijn best!

Source: Monique van der Vloed


Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De ware betekenis van verlichting is met wijd open ogen kunnen kijken naar alles wat donker is.

Nikos Kazantzakis, Grieks filosoof











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.