De gemakkelijke (permacultuur) moestuin

Vierkant Tuinieren

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5160
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Permacultuur Nederland

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Land- en tuinbouw, Permacultuur

(Permacultuur Nederland) Het lokaal voedsel verbouwen lijkt telkens meer mensen aan te spreken. En mocht de hele economie instorten, is het ook zeer praktisch om te weten hoe je zelf voedsel kunt verbouwen.

De gemakkelijke moestuin
Bijna iedereen kan moestuinieren via de methode van de gemakkelijke moestuin. Deze praktische manier van moestuinieren is daarbij op veel plaatsen mogelijk, een balkon, een dak of alleen maar stoeptegels, overal kan een bak met een makkelijke moestuin.

Het grote verschil tussen een gemakkelijke moestuin en een normale moestuin is dat je met een gemakkelijke moestuin kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). Die verdeel je weer onder in 16 vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je met een andere groente. De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een mix van vermiculiet, turfmolm en compost (potgrond is waarschijnlijk ook prima). Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. Bekijk deze zaaikalenders 1 & 2 om erachter te komen wanneer je welke groentes het beste kunt planten en oogsten.

De Makkelijke Moestuin (ook wel Vierkant Tuinieren genoemd) is gebaseerd op Square Feet Gardening; een prima methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartelomew. In de volgende vier filmpjes legt Jelle aan Villa Achterwerk uit hoe je zelf aan de gang kunt. Deel 1, 2, 3 en 4. Hieronder het eerste deel:

Geef je gemakkelijke moestuin een permacultuurinslag door bijvoorbeeld vooral meerjarige groentes te planten waardoor je niet elk jaar opnieuw hoeft in te zaaien. Voorbeelden van meerjarige groentes zijn o.a.:
aardpeer, aardkastanje, artisjok, asperge – groen en witte, bloedzuring, brave hendrik, broccoli nine-star perennial, crosne, echt lepelblad, eeuwige moes, egyptische ui, kardoen, knolcapucien, oerprij, rabarber, raketsla, rankspinazie, rode tuinmelde, roomse kervel, snijbiet, spinaziezuring, t
uinzuring, veldsla, veldzuring, winterpostelijn en zeekool. Zet de hoogste groenten aan de noordkant en de laagste aan de zuidkant zodat de hele tuin zo veel mogelijk zon ontvangt.

Bron: Permacultuur Nederland


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Vrijheid is wat je doet met wat jou is aangedaan.

Jean-Paul Sartre, Frans filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.