Wat je vooral niet in je mond wilt stoppen | over ongezonde ingrediënten en E-nummers.

Enummers

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7334
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Judith van Beers

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, E-nummers

Veelal zonder dat we het door hebben, stoppen we ons lichaam vol met allerlei chemische en toxische verbindingen.

Gezond eten willen we allemaal en oh oh oh wat worden we bedonderd. Ons eten wordt verslavend en bovenal ‘nog lekkerder’ gemaakt. Zodat we er meer en meer van eten.

Al ons kant-en-klare eten is veelal in plastic verpakt. Dat plastic geeft allerlei giftige stoffen af die op worden genomen door ons eten. Flexibel plastic bevat BPA wat zeer schadelijk is voor onze gezondheid. Hierbij geldt: hoe flexibeler het plastic, hoe meer BPA. Hard plastic bevat dus geen BPA. Zelfs het voedingscentrum is het erover eens dat BPA schadelijk is voor de gezondheid. Wat zou dat met onze voeding doen? En wat zou die voeding dan weer met ons lichaam doen?

Al jaren lees ik etiketten van voeding en van supplementen. Omdat dat niet voor iedereen een gemakkelijke klus is, krijg ik regelmatig de vraag of ik even mee wil kijken. Er staan op de meeste etiketten ingrediënten die voor velen onder ons als abacadabra klinken.

Daarom heb ik een lijst samengesteld met de meest schadelijke ingrediënten die je dus echt mag vermijden wanneer je ziek bent of gezond wilt blijven. Uiteraard is deze lijst niet compleet, eerder een start. Ook omdat de levensmiddelenindustrie steeds benamingen bij verzint zodat u steeds minder een idee hebt wat u nou werkelijk in uw mond stopt.

food1

Nou daar gaan we:

  • Acrylamide (zeer omstreden)
  • E621 (zie onderaan  dit artikel)
  • Fosforzuur
  • Genetisch gemodificeerde ingrediënten (GMO)
  • Koemelk of lactose – rauwe koemelk is best gezond. Gepasteuriseerde echter niet. Onze darmen kunnen koemelk zeer matig verteren. Er blijft daardoor een mucuslaag in onze darmen achter waardoor onze darmen weer slechter kunnen verteren. Daarom heb ik koemelk erbij gezet.
  • Magnesiumstearaat
  • Mais/maiszetmeel (bijna altijd gmo)
  • Margarine, halvarine
  • Microkristallijne cellulose E460
  • Natriumnitraat (E251)
  • Nitriet (E250)
  • Parabenen E214 – E219
  • Propyleen-glycol (E1520) Smurfenijs
  • Raapolie
  • Smaakversterkers waaronder MSG E620 – E650
  • Soja, Sojalecithine
  • Transvetten
  • Tarwegluten. Tarwe is in de jaren ’90 zo bewerkt dat de gluten onverteerbaar blijken. Onze darmen kunnen deze gluten niet goed verteren en de gluten beschadigen de darmwand. Een beschadigde darmwand kan haar functie niet goed uitoefenen. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld mineralentekorten. Dit is waarom ik tarwegluten erbij heb gezet.

Zoetstoffen

  • Acesulfaam-K (E950, nog schadelijker dan aspartaam, vond ik vanmiddag nog in een muti-vitamine)
  • Aspartaam (E951)
  • Isomaltulose
  • Fructose (wanneer in geconcentreerde vorm toegevoegd aan voedingsmiddelen).
  • Glucose- of Fructosestroop
  • Glycerine / Glycerol
  • Maltodextrine
  • Maltitol
  • Sacharose = Saccharose = Sucrose
  • Sorbitol
  • Stevia (met name de witte, bewerkte stevia)
  • Stevioglycosiden
  • Suiker

Oliën

  • Verhitte extra virgen zonnebloemolie, olijfolie, raapzaadolie en koolzaadolie. Allen zijn koudgeperst gezond maar na verhitting kankerverwekkend.
  • Sojaolie

Voor vegetariërs:

  • Glycerol / Glycerine E422 vaak dierlijke vetten
  • Capsules van gelatine
  • Gelatine in Paracetamol bijvoorbeeld
  • Kippeneiwit in glutenvrije producten

 Verschillende namen voor E621 MSG

Om de smaakversterker en vernietiger E621/ MSG/ Vetsin te vermijden is het belangrijk om de namen te weten die men kan gebruiken om deze stof aan te duiden.
De volgende namen verbergen altijd E621: Mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.

Namen die vaak ook bedoeld zijn om E621 te verbergen zijn: moutextracten voor voedingsdoeleinden, bouillons, moutaroma’s, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s, natuurlijke aroma’s van varken of kip, specerijenextracten, eiwitten uit tarwe, vaak “overige kruiden of specerijen”, maltodextrine, sojasaus, producten die gefermenteerd of verrijkt zijn met eiwitten, citruszuur (ook geconcentreerd), maïssiroop, karamelaroma (gebruikt voor de kleur).

De volgende producten zouden E621 kunnen bevatten: soja-eiwitten (ook geconcentreerd), soja-eiwit isolaat, eiwitten uit tarwe (ook geconcentreerd), carrageen, enzymen, melkeiwitten (soms verrijkt) of zelfs nog rijsteiwitten of havereiwitten.

Bron: het boek “wat zit er in uw eten” van Corinne Gouget

Alles over E-nummers

De meeste E-nummers zorgen voor de houdbaarheid en smaak van een product. Maar dat zegt niets over de kwaliteit en gezondheid van het product. Wil je van alle E-nummers weten of ze slecht zijn of ermee door kunnen dan is het een aanrader om het gidsje in huis te hebben: ‘Wat zit er in uw eten?‘.

Het gidsje is praktisch opgebouwd:  alle E-nummers krijgen een kleur: groen, oranje of rood. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is ok, oranje is oppassen en rood betekent: absoluut vermijden.

  • E100-199 : Kleurstoffen (met name E102, E104, E110, E122, E124, E129)
  • E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
  • E300-399 : Anti-oxidanten
  • E400-499 : Emulgatoren
  • E500-599 : Diverse additieven
  • E600-699 : Smaakversterkers
  • E700-799 : Conserveermiddelen

Kortom: gezond eten doet u vooral wanneer u onbewerkt voedsel in uw mond stopt. Elk sausje, elk niet-biologisch product, laat zijn sporen in uw lichaam achter waar u vroeger dan wel later mee geconfronteerd zult worden. Wees alert en volg uw eigen-wijsheid.

food

Deze bovengenoemde lijst van bestreden en bewezen schadelijke ingrediënten is verre van compleet. Schrijf vooral uw vragen of aanvullingen onder dit artikel.

[red.: Met de info op deze creditcard heb je altijd de juiste kennis voor een goede gezondheid op zak.!]

12-12-2016

Judith van Beers

judithvanbeers.nl
judithsfavorites.com

Abonneer je op mijn blog als je dit artikel waardevol vindt en je de volgende delen over mineralen niet wilt missen!

Volg mij op facebook via www.facebook.com/praktijkjudithvanbeers of via www.facebook.com/judithsfavorites


Even Voorstellen

11752477_10153595094540466_4247032956691202746_nJudith van Beers (1968) inspireert mensen om vanuit eigen kracht en waarheid te leven. Zij is voormalig A-verpleegkundige en docent Coaching & Begeleiding op de HvA. Zij is Levenskunstenaar en opgeleid als Natuurgeneeskundige, LifeCoach, Familieopsteller, NLP-er, TA-er, Enneagram deskundige, Doula, NEI coach, voedingsspecialist en celzoutenadviseur. Zij begeleidt groepen waarin zij mensen oa Leert te Leven. Het is mogelijk om live of per Skype tijd met haar te boeken. Zij voert haar werkzaamheden voornamelijk uit in Groningen en Bodegraven.

In 2012 opende zij haar webwinkel JudithsFavorites.com waar zij al haar favorieten met u deelt.

Sinds juni 2016 maakt zij deel uit van het kernteam van Earth Matters, de nieuws site die verborgen nieuws naar buiten brengt. Zij is op dit moment in onderzoek van haar eigen programma voor Earth Matters tv.

Via deze link kunt u zich inschrijven op haar nieuwsbrief om geïnspireerd door haar te blijven.


Geplaatst door Judith van Beers

Judith van Beers

Judith van Beers (1968) leert vrouwen goed voor zichzelf te zorgen op Fysiek, Emotioneel en Mentaal gebied. Zij is Natuurgeneeskundig LifeCoach, Opsteller, NLP-er, TA-er, Enneagram specialist, Doula, NEI- en celzoutentherapeut en werkte tot 2000 als A-verpleegkundige...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Judith van Beers



Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

In 1970 hebben we in Amsterdam met anderhalve man en een stencilmachine de aanleg van een industriegebied kunnen voorkomen. Het kán dus wel!

Midas Dekkers











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.