Zelf maken - de bekendste kruidenmengsels op een rij

Garam masala

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6028
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Monique van der Vloed

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten, Biologisch

(Monique van der Vloed) We kunnen het tegenwoordig zo gek niet bedenken, of het is verkrijgbaar in potjes, blikjes, zakjes, pakjes, tubes, stazakken, plastic flessen, doosjes enzovoorts. Alles wordt zo kant-en-klaar mogelijk voor ons gemaakt en dit lijkt een luxe. Ook speculeert de voedselindustrie dat zij dit graag voor ons willen doen, uit een soort goodwill. Niets is minder waar. Kant-en-klaar is bedacht door de voedselindustrie zelf en niet om het ons gemakkelijk te maken, maar afhankelijk. Zodat er erg veel winst op te behalen is. Kant-en-klaar heeft inmiddels wereldwijd zo’n grote prominente plek ingenomen op het gebied van onze voeding, dat het de gewoonste zaak van de wereld is geworden. Onze kinderen weten al niet beter. Toch zouden we kant-en-klaar eens van een ander perspectief moeten gaan zien. Het maakt ons namelijk zieker dan ooit tevoren. 

Nu hoeven we uiteraard niet terug te gaan naar het kolen kacheltje, maar toch is het de moeite waard, om je eens te gaan verdiepen in hoe alles vroeger zelf werd gemaakt, gewoon direct met voedingsmiddelen uit de natuur. We kunnen vandaag de dag volop profiteren van de meest geavanceerde keukenhulp-apparaten. Dit verlicht ons enorm in zaken als hakken, snijden, raspen, schillen, enzovoorts. Vroeger waren deze apparaten niet voor handen en wordt alles handmatig geklopt, getopt en gehakt. We hebben dus echt een zeer grote luxe, maar gebruiken deze eigenlijk nooit. Omdat kant-en-klaar producten in de winkels voor het grijpen liggen, het toch wel makkelijk is na een drukke dag, of uit gewoonte. Wist je dat een gemiddeld huishouden meer dan vier keukenapparaten in de keuken heeft staan waar vrijwel niets mee wordt gedaan? We kopen de kekke keukenapparaten dus wel massaal in, maar gebruiken….? En zeg nu zelf… dat is toch zonde?

Zeker als je je bedenkt wat je er allemaal als winst op gezondheid en portemonnee uit kunt halen. Heb jij ook handige keukenhulpjes in je keuken staan die al jaren werkloos stof staan te happen? Stof ze direct af en ga voortaan zelf je kruidenmengsels, paneermeel, broodbeleg, vla en andere toetjes, gebak, taart, quiches, pizza enz maken! Ontdek hoe leuk het is om alles zelf te maken. Tel daarbij op dat:

  • je het milieu een groot plezier doet door minder verpakkingsmaterialen te kopen,
  • het flink in de portemonnee scheelt, ook al koop je biologisch in,
  • je de complete regie houdt over wat jij in je lijf en die van je geliefden stopt, dat een fabrikant dit niet voor jou beslist,
  • het ontzettend veel plezier en voldoening geeft als je alles zelf maakt,
  • je tien keer gezonder uit bent dan bij het nuttigen van kant-en-klaar meuk. 

Aan de slag
In je keuken gebruik je vrijwel dagelijks lekkere kruiden en specerijen. Deze kun je kant-en-klaar kopen. In erg veel soorten vinden we naast smaakversterkers ook veel onnodig zout. Het meest verstandige om te doen is om de enkele kruiden en specerijen zoals kaneel, peper en zout zo zuiver en intact mogelijk en biologisch in te kopen. Deze geven de beste kwaliteit. Bewaar ze in glazen potjes. Zodat je steeds weer kunt bijvullen. Koop liever geen gemengde kruiden zoals diverse kerriepoeders, ras el hanout, of let goed op wat erin zit. Er worden vaak smaakversterkers en zout toegevoegd. Maak zelf je kruiden en specerij-mengsels. Ik geef hier een paar populaire recepten. Ik heb de dosering berekend op een goede volle pot. Wil je minder, hou dan in plaats van twee eetlepels één eetlepel per soort kruid of specerij aan. 

Speculaaskruiden
Meng twee eetlepels:

  • ceylon kaneelpoeder
  • anijspoeder of gemalen steranijs
  • nootmuskaat
  • kruidnagel
  • koriander
  • foelie
  • cardamon

Taai taai kruiden
Meng twee eetlepels:

  • ceylon kaneelpoeder
  • foelie
  • kruidnagelpoeder
  • gemberpoeder
  • cardamon
  • koriander
  • nootmuskaat
  • anijspoeder of gemalen steranijs

Vanille suiker
Vul een potje met erythritol suiker of stevia sweet. Snij een verse vanillepeul open en schrap de rasp eruit. Stop het stokje plus de rasp in het suikerpotje en schud flink. Laat het stokje erin zitten. 

Ras el hanout
Meng twee eetlepels:

  • cubeb peper (ook wel staart peper, verkrijgbaar bij o.a EkoPlaza en biowinkels)
  • laos (galangawortel) poeder
  • anijspoeder of gemalen steranijs
  • komijnpoeder (Djinten)
  • ceylon kaneelpoeder
  • piment
  • kurkuma
  • cayennepeper (één eetlepel)
  • kruidnagelpoeder
  • cardamon
  • nootmuskaat
  • witte peper (één eetlepel)
  • gemalen rozenknoppen (verkrijgbaar in de biowinkel en gezondheidswinkels)

Mexicaanse kruiden
Meng twee eetlepels:

  • paprikapoeder
  • cacaopoeder
  • oregano
  • peterselie
  • komijnpoeder
  • knoflookpoeder
  • tomaatpoeder (biowinkel)
  • cayennepeper (één theelepel)
  • witte peper (één theelepel)

Kerrie Masala
Meng twee eetlepels:

  • koriander
  • komijnpoeder
  • fenegriek
  • nigella
  • zwarte peper (éen theelepel)
  • kurkuma
  • gele mosterdpoeder

Garam Masala
Meng twee eetlepels:

  • gedroogd laurierblad
  • fijn gemalen ceylon kaneelpoeder
  • koriander
  • komijnpoeder
  • een halve theelepel peperkorrels
  • gemalen steranijs (één eetlepel)
  • chillipoeder
  • karwijzaad
  • gemberpoeder
  • amchoor ( gedroogd mango poeder, verkrijgbaar bij de toko)
  • asafloetida (duivelsdrek, verkrijgbaar bij de toko)

BBQ kruiden
Meng twee eetlepels:

  • paprikapoeder
  • komijnpoeder
  • provencaalse kruiden (zie recept verderop)
  • gele mosterdpoeder
  • knoflookpoeder
  • zwarte peper (één theelepel)

Provençaalse kruiden
Meng twee eetlepels:

  • tijm
  • oregano
  • bonenkruid
  • peterselie
  • rozemarijn
  • basilicum
  • een theelepel lavendel

Curry poeder
Meng twee eetlepels:

  • kurkuma
  • ceylon kaneelpoeder
  • citronella in poedervorm (biowinkel) of een eetlepel citroenmelisse
  • vier fijn gemalen curry bladeren (toko)
  • gemberpoeder
  • witte peper (één theelepel)
  • Spaanse peperpoeder (halve theelepel)
  • paprikapoeder
  • fenegriek

Italiaanse kruiden
Meng twee eetlepels:

  • basilicum
  • tijm
  • oregano
  • bonenkruid

Chili kruiden
Meng twee eetlepels:

  • knoflookpoeder
  • cayennepeper
  • komijnpoeder
  • witte peper (halve theelepel)
  • chillipeper (één theelepel)

Traditionele Gyros kruiden
Meng twee eetlepels:

  • oregano
  • basilicum
  • komijnpoeder
  • tijm
  • paprikapoeder
  • gele mosterdpoeder

Tzatziki kruiden
Meng twee eetlepels:

  • dille toppen (biowinkel)
  • gedroogde muntblad of vers
  • witte peper (één eetlepel)
  • marjolein
  • knoflookpoeder

Madras
Meng twee eetlepels:

  • gele mosterdpoeder
  • fenegriek
  • geroosterde kokos (zelf de rasp kort roosteren in koekenpan)
  • sereh (citroengras)
  • kurkuma

5 Spices
Meng twee eetlepels:

  • gemalen steranijs
  • kassie (familie van de laurier, komt uit Jamaica, verkrijgbaar bij de toko)
  • Szechuanpeper (bij de Chinese toko en via www.pit-pit.com)
  • venkelzaad
  • kruidnagelpoeder

Rendang
Meng twee eetlepels:

  • fijn gemalen kokosrasp
  • fenegriek
  • geroosterde kokosrasp, fijn gemalen
  • sereh (citroengras)
  • kurkuma

Griekse moussaka kruiden
Meng twee eetlepels:

  • peterselie
  • nootmuskaat
  • oregano
  • uienpoeder
  • paprikapoeder (zoet)
  • keltisch zeezout oftewel fleur de sel (een halve theelepel)
  • zwarte peper (een halve theelepel)
  • fijn gemalen laurierblad

Shoarmakruiden
Meng twee eetlepels:

  • komijnpoeder
  • zwarte peper (een theelepel)
  • koriander
  • gemberpoeder
  • paprikapoeder
  • ceylon kaneelpoeder
  • kurkuma
  • knoflookpoeder
  • keltisch zeezout oftewel fleur de sel (een halve theelepel)
  • peterselie


Paneermeel
Vul een glazen pot met:

  • twee kopjes biologische maïzena
  • twee kopjes biologische maismeel
  • twee kopjes biologische rijstmeel

Hussel de pot goed door elkaar….en klaar is je eigen glutenvrije paneermeel.

Receptenpagina
Ik heb inmiddels veel zelfmaak recepten op mijn receptenpagina gepubliceerd. Van zelf basterdsuiker maken tot vla en lactosevrije slagroom. Van soepen tot sauzen, van bekende taartjes en gebak tot beroemde cakes uit de buitenlandse keuken. Neem eens een kijkje en laat je inspireren. Klik hier voor de receptenpagina

Er staat je niets in de weg om alles zelf te gaan maken! Laat je pakken door het "zelf-maak-virus" en ontdek hoe leuk het is. En vooral: hoeveel beter het voor je gezondheid is.

Bron: Monique van der Vloed


Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

"Most of our obstacles would melt away if, instead of cowering before them, we should make up our minds to walk boldly through them."

Orison Swett Marden











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.