Recept | Chocoladetaart met sinaasappel en rozemarijn

taart

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5029
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten

(De Groene Meisjes) Vandaag delen we een taartrecept met je dat is geïnspireerd op de pure reep met sinaasappel en rozemarijn, van Tony’s Chocolonely. Zo’n reep is lekker, maar nóg beter is een complete taart! Toen de taart af was, bedachten we: hmm, best wel kerstig eigenlijk. Toch?

We zullen er niet teveel woorden aan vuil maken en maar gewoon beginnen. Let’s bake! 

Wat heb je nodig voor 2 taartbodems van ø16 cm ? 

  • 280 gram rijstmeel
  • 120 gram suiker (ik gebruikte kokossuiker)
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 4 eetlepels appelmoes
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 4 eetlepels water
  • 120 ml plantaardige drink (bijvoorbeeld op basis van amandel of soja)
  • 2 eetlepels citroensap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel gehakte gedroogde rozemarijn

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Vet 2 bakblikken van ø 16 cm in.
  3. Mix het meel, suiker, baking soda en bakpoeder in een kom. Mix de appelmoes, vanille, sinaasappelsap, water, plantaardige drink, citroensap, sinaasappelrasp en rozemarijn in een andere kom.
  4. Doe de natte bij de droge ingredienten en roer rustig door.
  5. Verdeel het beslag over de 2 bakblikken en zet ze 25-30 minuten in de oven.
  6. Laat ze goed afkoelen voordat je de frosting erop doet.

Heb je, net als wij, een heel klein oventje en geen plek voor twee bakblikken? Deel alle ingrediënten dan door twee en maak de tweede cake pas als de eerste klaar is. Zodra de baking soda in contact komt met het citroensap gaat het beslag ‘bruisen’. Het is belangrijk dat je het beslag zo snel mogelijk in de oven zet.

Wat heb je nodig voor 1 portie chocolade frosting?

  • 250 ml kokend water
  • 45 gram cacaopoeder
  • 250 gram gedroogde dadels, in stukjes
  • 1 eetlepel agavesiroop/maple syrup/rijststroop
  • 1/2 theelepel vanille extract

Wat ga je doen?

  1. Doe het kokend water met het cacaopoeder in een blender of keukenmachine en laat 20 seconde draaien tot het een ‘cacao water’ is geworden.
  2. Doe de dadels, het vloeibaar zoetmiddel en de vanille erbij en mix. Met een goede blender duurt dit ongeveer 2 minuten. Met een keukenmachine zal je iets langer nodig hebben.
  3. Schep de frosting in een bakje en zet 15 minuten in de koelkast.
  4. Doe na 15 minuten de deksel (of een bord) op het bakje en laat 3 uur afkoelen. (Het is het wachten waard.

Je kunt natuurlijk ook een frosting op basis van sojaboter, cacaopoeder en poedersuiker maken! Iets minder gezond maar werkt ook prima.

Wat heb je nodig voor 6 plakjes gesuikerde mandarijn?

  • 1-2 mandarijnen
  • 100 gram rietsuiker
  • 4 eetlepels water

Wat ga je doen?

  1. Snijd de mandarijnen in dunne plakjes met een scherp mes.
  2. Mix de suiker met het water in een pannetje.
  3. Zet het pannetje op het vuur. Zodra het begint te bubbelen voeg je de mandarijnplakjes toe.
  4. Laat dit 25 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Leg ondertussen een rooster met bakpapier klaar.
  5. Haal de plakjes voorzichtig met een vork of tang uit de pan en laat ze goed afkoelen op het bakpapier.

Verspreid paar flinke lepels frosting over de eerste cake. Leg de tweede erop en verdeel de frosting over de hele taart. Garneer met de plakjes mandarijn en nog wat extra rozemarijn.

En daar is je prachtig opgemaakte, winterse taartje! Het is misschien even wat werk, maar omdat wij van bakken houden, vinden we het juist leuk om te doen. Het resultaat mag er dan ook zeker wezen! De subtiele rozemarijnsmaak, in combinatie met de citrussmaken en chocolade, doet het erg goed. Wij denken dat dit taartje niet zou misstaan op de koffietafel tijdens de feestdagen. Wat denk jij?

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Er is geen verlichting buiten het leven van alledag.

Tich Nhat Hahn, Vietnamees monnik











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.