Recept | (Zoete) aardappelfriet met huisgemaakte veganaise en ketchup

airfreyer

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5100
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten

(De Groene Meisjes) Fritkot De Groene Meiskes is geopend! Vanaf vandaag kunt u bij ons terecht voor heerlijk versgesneden, knapperige en vetarme fritten, gemaakt in onze Airfryer, geserveerd met huisgemaakte veganaise en ketchup. Klinkt dat niet heel erg goed?

Salades met pompoen, boerenkool en kikkererwten… Hartstikke lekker, maar naast alle healthy recepten die we veel plaatsen op De Groene Meisjes, willen we soms ook gewoon friet eten. Wij hebben de Amsterdamse luxe van een biologische snackbar (ja, echt waar!) in de buurt, maar biologisch of niet, friet wordt nooit heel gezond als het wordt gefrituurd in een heleboel olie. We eten liever niet teveel olie, dus te vaak naar de snackbar is geen optie. Onze oven is ook al niet echt één van het soort dat geweldige ovenfriet produceert…Kortom: we kunnen ons niet te vaak overgeven aan onze zoete-aardappel-uit-de-oven-verslaving.

Wat waren we blij toen we een Airfryer aangeboden kregen van Philips! Van meerdere bloggers hadden we al gehoord dat een Airfryer eigenlijk alles kan wat een frituurpan en oven ook kan – én meer. Even in het kort iets over het apparaat: dit is een Airfryer XL en die is goed voor ongeveer vijf porties frietjes per keer. We zeggen frietjes om even een beeld te geven van de inhoud, maar natuurlijk kun je ook allerlei andere dingen bereiden in dit apparaat.

De Airfryer bakt op basis van circulerende hete lucht. Dat betekent dat je geen gedoe meer hebt met walmende frituurpannen (die heel erg stinken en een drama zijn om schoon te maken) en liters frituurvet die helemaal niet gezond voor je zijn. Voor iedere kilo aardappels die je in de Airfryer doet, gebruik je een eetlepel olie. Dat is héél veel minder dan wanneer je frietjes bij de snackbar haalt.

We testten de Airfryer vorige week en waren blij verrast over hoe snel en schoon het apparaat werkt. Geen walmen en geen geurtjes, wél lekkere knapperige aardappelpartjes. Knapperiger dan wanneer ze uit de oven komen, en lang zo vet niet als gefrituurde friet. Het werkt gewoon echt heel erg goed! En dit geldt voor de gewone aardappel, maar ook voor de zoete aardappel. De Airfryer werkt snel en gemakkelijk (het menu wijst voor zich) en het apparaat is snel schoon te maken. De losse onderdelen kunnen zelfs in de vaatwasser. Die hebben wij niet, maar ook met de hand is het apparaat zo afgewassen. Handig hoor!

We hebben begrepen dat je met de Airfryer eigenlijk alles kunt bakken wat je normaal met een oven ook zou doen. Dat zou dus betekenen dat je er zelfs een taart in kunt bakken en je snapt, dat willen wij wel eens uitproberen. Ook hebben we begrepen dat je met de Airfryer lekker gemakkelijk en snel kunt stomen en roosteren. Er is zelfs een speciale Airfryer app, met ruim 200 recepten voor gerechten die in de Airfryer te maken zijn! Misschien moeten we ons campingoventje maar weer op Marktplaats schuiven, waar hij ook vandaan komt. Op die manier maken we plaats voor de Airfryer in onze bescheiden Amsterdamse keuken.

Wat zijn frietjes zonder saus? Juist. Kan gewoon niet. Jamie maakte twee veganistische huisgemaakte sauzen. Lekker ambachtelijk, hè? 

Ketchup
Deze ketchup is stiekem meer een lekker snel tomatensausje dan een èchte ketchup. Als je wat meer tijd hebt: het recept van Pauline schijnt erg goed te zijn!

Wat heb je nodig?

  • 200 gram tomatenpuree
  • 4 eetlepels rijststroop/agave/suiker
  • 3 eetlepels azijn
  • 1/2 theelepel zeezout
  • snufje kaneel
  • snufje cayennepeper

Wat ga je doen?
Mix alle ingredienten in een kommetje. That’s it!

Veganaise
Dit is het bekende recept voor een zelfgemaakte veganaise. Gebruik het liefst geen sterk geurende en smakende zonnebloemolie, anders overheerst dat! (En daar moet je van houden.)

Wat heb je nodig?

  • 100 ml sojamelk
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel rijststroop/agave
  • snuf knoflook- en uienpoeder
  • 250 ml zonnebloemolie

Wat ga je doen?
Mix de sojamelk, appelazijn, mosterd, zeezout en agave met een staaf- of handmixer. Voeg langzaam de zonnebloemolie toe tot je een mayo-structuur krijgt.

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Philips –

Bron: De Groene Meisjes 


Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De sterren zijn louter hele noten. De hemel de partituur. De mens het instrument.

Christian Morgenstern, Duits dichter











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.