Olifanten in de kamer

Olifanten in de kamer

Het Engelse gezegde “The Elephant in the Room” staat voor het negeren van een voor de hand liggend probleem. Een olifant in je kamer zie je niet over het hoofd, door te doen alsof je hem niet ziet kies je er dus voor om een groot probleem uit de weg te gaan. Op basis van deze gedachte zijn we met de beste documentaires van de afgelopen 5 jaar, deze serie “Olifanten in de kamer” op Earth Matters begonnen. De feiten die in deze documentaires worden gepresenteerd zijn zo onloochenbaar en tegelijkertijd ook zo groot, dat het niet eenvoudig is om jezelf er toe te verhouden, laat staan een ingang te zoeken om dat als samenleving te doen. Met open ogen en vele 100% in het publieke domein verifieerbare zekerheden, zien we dat we ook in Nederland niet meer in een democratie leven en de natuur op grote schaal kapot wordt gemaakt. 

Thom Hartmann opent zijn meesterwerk The Last Hours of Ancient Sunlight met:

"In de 24 uur die sinds gister voorbij zijn gegaan, is er meer dan 200.000 hectare oerwoud vernietigd op onze aarde. 13 miljoen ton aan giftige chemicaliën zijn losgelaten in ons milieu. Meer dan 45.000 mensen zijn gestorven van de honger, 38.000 daarvan zijn kinderen. En meer dan 130 plant- en diiersoorten zijn uitgestorven door acties van bedrijven. (De laatste keer dat er zo'n snel verlies van soorten was, was ten tijde dat de dinosaurussen verdwenen). En dit allemaal sinds gister."

Hij schreef dat al in 2004 en het plaatje is er sindsdien niet beter op geworden, integendeel. Maar zoals dat in onze samenleving met vele olifanten in de kamer gaat, blijft (bijna) iedereen doen alsof er niets aan de hand is...

Gedachten zijn scheppend en we kunnen alleen door een collectief positief toekomstbeeld, energetisch naar een harmonieuze toekomst navigeren. We kunnen er echter niet omheen om licht op donkere zaken te laten schijnen. Alleen vanuit het willen zien van de huidige realiteit kunnen we de toekomst creëren zoals wij die voor ogen hebben. Met andere woorden: om daar te komen waar we willen, moeten we vertrekken vanaf de plek waar we nu zijn. En we moeten weten waar we ons nu bevinden om die reis te kunnen maken.

In deze rubriek gaan we die reis maken.
Quote

Het moment van verlichting komt wanneer iemand met dromen over mogelijkheden die ziet veranderen in beelden van waarschijnlijkheden.

Vic Braden, Amerikaans auteurBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.