Haastig en beperkt onderzoek naar schaliegas

Schaliegas

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:10048
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Duurzaam Nieuws

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, (Schalie)gas, (Verborgen) nieuws, Geografisch, Nederland, Milieu, Politiek, Technologie, Economie

(Duurzaam Nieuws) In Den Haag wordt onvoldoende tijd genomen om het onderzoek naar mogelijke schaliegaswinning in Nederland te verbeteren. Geert Ritsema noemt het onderzoeksplan haastwerk, gekleurd en beperkt. Meerdere leden van de officiële klankbordgroep die dit proces begeleidt hebben scherpe kritiek hebben geuit op de eerste versie van de onderzoeksopzet. In de klankbordgroep zetelen naast milieuspecialisten bijvoorbeeld ook waterleidingbedrijven.

Giflekkages met problemen in de jaren daarna
Goede afweging van voor- en nadelen komt daarmee in gevaar. Met name risico's voor milieu, veiligheid en klimaat moeten zeer goed wetenschappelijk worden onderzocht. Een groot deel van de problemen kan namelijk ondergronds plaatsvinden. Zodra gestart zou worden met fracken, kunnen direct giflekkages op gang komen, die in de jaren daarna toenemende problemen veroorzaken, maar dan niet meer verholpen kunnen worden. Er dient dus uit voorzorgsprincipe te worden gehandeld, en er dient bewezen te worden dat ernstige schade niet kan voorkomen. 

Aardbevingsrisico
Dit geldt bijvoorbeeld ook voor aardbevingsrisico. Door de speciale wintechniek kunnen bij schaliegas anderssoortige aardbevingen optreden dan bij de winning van gewoon aardgas – mogelijk ook zwaardere, zoals is waargenomen in de VS (5,7 op de Schaal van Richter). Bovendien maken deze aardbevingen het erg lastig om vergiftigd water effectief af te sluiten van bijvoorbeeld grondwater, of drinkwaterreservoirs. In Groot-Brittannië is gebleken dat aardbevingen door schaliegaswinning de boorschachten hebben vervormd. Daarbij raakt automatisch een afsluitende omhulsing beschadigd, zodat gifwater kan weglekken.

Wetenschappelijk zeer complex
Milieudefensie overweegt nu of het nog wel zinvol is om onder de huidige omstandigheden lid te blijven van de klankbordgroep. “Een goed onderzoek van een maatschappelijk en wetenschappelijk zeer complex onderwerp is transparant en zorgvuldig. Dit houdt absoluut in dat inhoudelijke kritiek op de onderzoeksmethode ter harte genomen moet worden”, zo zegt campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie.

Weinig waarde uitkomsten onderzoek
Zolang onderzoeksmethodiek niet deugt, kan ook weinig waarde worden gehecht aan de uitkomsten van dat onderzoek, aldus Ritsema. Hiermee moet de Tweede Kamer dit jaar worden geadviseerd, wanneer verlenging danwel opheffing van het huidige moratorium op boringen naar schaliegas ter discussie staat. “We zien in Amerika hoe het mis kan gaan. Daar is men maar in het wilde weg gaan fracken – zelfs economische aspecten zijn daar nauwelijks overwogen.”

Gasprijs kunstmatig laag
Zo leidt een wedloop door energiebedrijven er momenteel tot overproductie van schaliegas. De gasprijs is er daardoor kunstmatig laag, veel bedrijven maken niet eens winst – en er wordt een enorme zeepbel opgeblazen, die gezien de uiterst korte productietijd van de velden al op korte termijn zal knappen. Ook worden omwonenden opgeschrikt door aardbevingen, zien ze met eigen ogen de gevolgen van methaanlekkages – en blijkt er vooral met het chemisch verontreinigde frackwater in praktijk van alles mis te gaan.

Winning schaliegas in Nederland niet of nauwelijks rendabel
De economische argumenten zijn voor Nederland bovendien weer geheel anders dan voor de VS. Hier bevindt zich veel minder schaliegas in de ondergrond, en zit het gas bovendien veel dieper. Volgens sommige specialisten is winning hier niet eens rendabel.

Schaliegaswinning kost heel veel energie
Bovendien kost schaliegaswinning heel veel energie. Zo zou voor elke 5 kuub gas het equivalent van 1 kuub worden verbruikt door boorinstallaties en andere infrastructuur. Dat mogen de energiebedrijven weliswaar zelf betalen, maar omwonenden zitten opnieuw met de last: dieselgassen, fijnstof – en inderdaad, extra CO2.

Veel methaan direct in de atmosfeer
De klimaatbelasting is sowieso een van de tot nog toe minst belichte aspecten van schaliegas. Door het fracken blijkt ook veel methaan direct in de atmosfeer te belanden – tot 9 procent, zo blijkt uit metingen in de VS. Het maakt schaliegas nog klimaatbelastender dan steenkool – en daarmee een forse stap achteruit in de energietransitie naar een schone en hernieuwbare energievoorziening voor Nederland.
 

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

Benjamin FranklinBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.