Groningen boven Gas | 3 dagen fietsen met Groninger aarde naar Den Haag | 1 maart vertrek Groningen

Groningen boven Gas

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8516
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Groningen boven Gas

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Milieu, Economie, Nederland, Politiek, Aarde en milieu, Editors choice, Acties, Agenda

(Groningen boven Gas) Het is 5 voor 12 voor Groningen! Door de aanhoudende gaswinning dreigt eeuwenoud cultureel erfgoed te verdwijnen en zelfs mensenlevens komen mogelijk in gevaar. Ondanks de ernst van de situatie en de steeds luider wordende protesten, houdt de regering nog steeds vast aan het winnen van (veel) meer dan 12 miljard kuub gas per jaar, de norm die in 2013 door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) als veilig is bestempeld. Het leed en gevaar dat de Groningers hiermee wordt aangedaan, is kennelijk nog steeds volkomen ondergeschikt aan de opbrengsten. 

  • Vertrek Groningen: Zondag 1 maart 11.00 uur Grote Markt
  • Aankomst Den Haag: Dinsdag 3 maart 10.00 uur Binnenhof

Bezorgde Groninger Arjan Bos, ook wonend in een huis met scheuren, wil hier met een ludieke actie aandacht voor vragen. Arjan heeft alvast een graf gegraven en hoopt daarmee te voorkomen dat we straks collectief echt in grafstemming raken. Vanaf de Grote Markt in Groningen vertrekt Arjan op zondag 1 maart om 11:00 uur met een bakfiets met Groninger grond naar Den Haag. Hierna fietst Arjan naar Den Haag om de Groninger aarde daar op dinsdag 2 maart om 10:00 uur op het Binnenhof uit te storten. Sympathisanten – zowel Groningers als niet-Groningers – worden van harte uitgenodigd om (een stukje) mee te fietsen.

De meegenomen aarde staat symbool voor de Groningse grond. Blijft deze aarde een lucratieve ondergrond voor Shell en graaft de regering daarmee ons graf, of krijgen de Groningers de kans om er nieuwe zaadjes in te planten om haar samenleving her uit te vinden?

De vraag is niet hoeveel kuub er gewonnen kan worden. Iets anders dan het voorzorgsprincipe is ongepast en onacceptabel. Het SodM is daar duidelijk over geweest: 12 miljard kuub. Meer is dood door schuld. Op de veiligheid van Groningers is nooit gelet, het gevaar van aardschokken lang
ontkend en, toen dat echt niet meer kon, gebagatelliseerd. 

De Groninger samenleving is zolang buitenspel gezet, daar moet nu verandering in komen. Dat is de eis. Los van het geld dat de NAM (=Shell) aan het gas verdient, krijgen ze ook nog geld voor de productiekosten om het gas uit de grond te krijgen. Jaarlijks gaat dat om zo'n € 250.000.000,-. Dat is toch wel het eerste wat moet stoppen wil het kabinet nog enigszins geloofwaardig zijn als volksvertegenwoordiging. Vanaf de jaren 60 is dat met met inflatiecorrecties en rente een bedrag van ongeveer 42 miljard euro. 

Van dat geld dat niet meer naar de NAM gaat voor productiekosten, zou een miljoen euro beschikbaar moeten komen om een goede burger participatiebeweging op te zetten die van meet af een één uur per week landelijke tv zendtijd krijgt. Er zijn hele goede voorbeelden over de hele wereld en hier in Groningen is gebleken dat het noodzakelijk is om dat heel solide op te zetten. Verder is Groningen de armste stad in Nederland, er lopen meer dan 2.000 gezinnen bij de voedselbank en 1 op de 5 kinderen hebben niet genoeg te eten. Dat de voedselbank een structurele subsidie van 5 miljoen euro per jaar krijgt is ook niet meer dan billijk. Deze vragen legt Arjan dinsdag 2 maart, voorafgaand aan het gasdebat, aan het kabinet voor. 

  • Vertrek Groningen: Zondag 1 maart 11.00 uur Grote Markt
  • Aankomst Den Haag: Dinsdag 3 maart 10.00 uur Binnenhof

Lees voor meer info over het schema en updates de facebookpagina die hiervoor is aangemaakt: Groningen boven Gas 

Klik hier voor het reisschema
Klik hier voor de factsheet gaswinning (de brute feiten)

Klik hier voor een indrukwekkende animatie van de Groninger aardbevingen in de afgelopen jaren

Bron: Groningen boven Gas


Zoveel mogelijk support is gewenst! Kijk op het reisschema of het ook bij jou in de buurt langs komt. 

De brute feiten:


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

I don't laugh at people any more when they say they've seen UFOs, I've seen one myself.

Jimmy CarterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.