Lasagne van pompoen en courgette | Vegetarische ovenschotel

Lasagne-pompoen-courgette

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2941
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Voedzaam & Snel

Gekoppelde categorieen
Recepten, Voeding

(Voedzaam & Snel | Sven) Bij deze lasagne van pompoen en courgette hebben we onze vingers afgelikt. Met maar weinig ingrediënten een zeer smakelijk gerecht bereiden vind ik het leukste wat er is. En dan is het ook nog eens super gezond. Ruim 500 gram groente per persoon voorzien je van een stevige portie gezondheid. Eet smakelijk alvast!

Met deze pompoenlasagne lopen we een beetje vooruit op het seizoen. Pompoenen zijn het hele jaar door te verkrijgen, maar ze zijn het lekkerst rond de oogsttijd in oktober. Het maakt deze lasagne er in de zomer niet minder lekker om. Wist je dat je de bloem van de pompoen ook kunt eten? Vooral in Mexico staat deze bloem regelmatig op het menu, waar hij gevuld wordt met lekkers of als garnering bij een salade. Klinkt leuk! Ik heb ze alleen nog nooit in een winkel verkrijgbaar gezien hier in Nederland. Jullie?

Pompoen en courgette zijn familie
Pompoen en courgette vallen onder de kalebassen. Deze oude cultuurgewassen werden 10.000 jaar geleden al verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika. Ze werden gekweekt voor consumptie maar ze maakten er ook bewaarpotten van. En versierden de schil en gebruikten ze als verlichting met een kaars erin. Dit doet denken aan de pompoen tijdens Halloween. Ik heb geen verband kunnen vinden tussen deze gebruiken.

Afijn, pompoen en courgette zijn dus familie van elkaar maar qua smaak toch erg verschillend. Samen in een gerecht doen ze het goed. De wat drogere pompoen wordt in de oven mooi zacht door het vocht uit de courgette. Samen met de tomatensaus die we aanmaken met knoflook en basilicum een heerlijke combinatie.

We gooien niets weg!
Ik sprak laatst de buurman en die vroeg zich af hoe wij dat doen met al die gerechten die we maken. Duurzaamheid vinden we belangrijk. Verantwoord omgaan met voedselbronnen is daar een onderdeel van. Voor ons houdt dat in dat we niets weggooien. Voor Voedzaam & Snel maken we veel recepten, alles eten we op of geven we weg. Soms moeten gerechten meerdere keren over om tot het beste resultaat te komen. De voorgaande probeersels belanden in bewaarbakken en daar maken we wat van op de dagen dat er geen nieuw recept online komt. Baksels en recepten die wel goed gaan worden ook regelmatig opgehaald door vrienden of familie. Nadat ze op de foto zijn gegaan natuurlijk. Zo maken we alles op en belandt er (bijna) nooit wat in de prullenbak. Bijna, omdat er ook wel eens iets zo ontzettend mislukt dat er gewoon echt niets meer mee te beginnen is. Maar dat overkomt eigenlijk alleen Jennifer, haha ;-)

 
Lasagne van pompoen en courgette | Vegetarische ovenschotel
 
Door: Sven
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
 
Voorbereidingstijd:  20 minuten
Bereidingstijd:  60 minuten
Totaaltijd:  1 uur 20 minuten
 
Aantal porties: 2
 
Heerlijke vegetarische ovenschotel van pompoen en courgette opgebouwd als lasagne
Dit heb je nodig
  • Gezeefde tomatensaus - 400 gram (pomodori)
  • Basilicum - 10 gram
  • Knoflook - 1 teen
  • Zout en peper - naar smaak
  • Pompoen - 1 kleine (c.a 600-800 gram)
  • Courgette - 1
  • Geraspte kaas - 80 gram
  • Tomaat - 1
 
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Doe de tomatensaus in een steelpan en verwarm op laag vuur
  3. Snijd ondertussen de basilicum fijn en voeg toe aan de tomatensaus
  4. Pers de knoflook uit boven de saus, roer door en verwarm, breng op smaak met zout en peper
  5. Was de schil van pompoen en snijd de pompoen doormidden
  6. Schep de zaadlijsten eruit
  7. Snijd de helften doormidden zodat je kwarten krijgt
  8. Snijd nu zo dun mogelijke plakjes van de pompoen
  9. Was de courgette en snijd ook hier dunne plakjes van (ik heb een mandoline gebruikt)
  10. Leg in een kleine ovenschaal eerst een laagje pompoen op de bodem (hoeft allemaal niet te netjes)
  11. Druk een beetje aan en giet er een paar scheppen tomatensaus overheen
  12. Verdeel de saus en dek af met plakken courgette
  13. Vervolgens weer een laag pompoen, gevolgd door saus en dan courgette
  14. Herhaal totdat alles op is
  15. Strooi de geraspte kaas over de lasagne
  16. Snijd een tomaat in dikke plakken en leg op de kaas
  17. Plaats in de oven voor 60 minuten (vrij lang maar dat heeft de pompoen nodig om zacht te worden) 

Snijd de pompoen in dunne plakken

Verdeel de saus over de pompoen

Dek af met courgette

 

Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Angst is slechts een ander woord voor onwetendheid.

Hunter S. Thompson, Amerikaans journalist











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.