Zomerse haversalade | Heerlijke smaken om (h)eerlijk te ontspannen. Weg met de vakantiestress!

haver recept

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:1343
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Rineke Dijkinga

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Earth Matters | diversen

(Rineke Dijkinga) Eet dagelijks kruiden en specerijen, zeker in drukke of stressvolle tijden. Onder invloed van stress worden er veel meer vrije radicalen aangemaakt, die met name door beschermende stoffen uit voeding in toom gehouden moeten worden. Als vrije radicalen de overhand krijgen zorgen ze voor minder energie-aanmaak en met minder energie zijn we weer slechter tegen stress bestand.

Juist in drukke tijden hebben we dus extra beschermende stoffen nodig, die rijkelijk aanwezig zijn in onbespoten kruiden/specerijen. Ook de naakte haver* en het eitje helpen om de gevolgen van stress in te perken. En wat te denken van heerlijke kruiden als lavendel, salie, citroenverbena, citroenmelisse, munt en koriander in een kruidenthee, maar ze kunnen ook prima in je eten verwerkt worden.

Haver bevat o.a flink wat ijzer,zink en mangaan: ijzer (helpt vermoeidheid te verminderen)/zink en mangaan (ter bescherming tegen vrije radicalen)

Bereiding
Ik kook altijd één kilo naakte haver en vries het in porties in. Eén zak naakte haver resulteert in iets meer dan twee kilo gekookte haver.

Was de groenten, snijd ze in even grote stukken en kook ze beetgaar. Spoel af onder de koude kraan en spatel ze door de afgekoelde gekookte naakte haver. Doe de rest van de ingrediënten erdoor en laten de smaken een tijdje intrekken. Zorg intussen voor de garnering en maak de dressing. Een eventueel restje dressing is nog perfect een paar dagen houdbaar, mits goed afgesloten in een donkere glazen fles/pot. 

Ingrediënten

Salade

  • 700 gram gekookte, afgekoelde naakte haver
  • 750 gram gestoomde beetgare groente (in elk geval een venkelknol en verder wat ‘hardere’ groentes naar keuze van het seizoen (waspeen, broccoli, tuinbonen, peulen etc)
  • 22-25 gram Super Bouillon à la Rineke
  • 1,5 eetlepel gekneusd venkelzaad (nog lekkerder om het ook even te roosteren)
  • 25-30 gram fijngesneden ‘ontspannende’ kruiden bijvoorbeeld: citroenmelisse, citroenverbena, citroenkruid, venkelloof, dille loof, roomse kervel, citroentijm, citroenbasilicum
  • Per persoon garneren met 1 gepocheerd eitje, een halve avocado, een paar eetlepels rauwmelkse hangop, wat zachte/neutrale geitenkaas of wat geroosterde zonnebloempitten

Dressing

  • 125 ml olijfolie
  • 125 ml koolzaadolie
  • 1 à 2 tenen uitgeperste knoflook
  • Paar draaien peper en zout uit de molen
  • 2-3 eetlepels (Manuka of citroen) bio honing
  • Rasp van 1 bio citroen
  • Sap van 1 bio citroen
  • Scheut appelazijn of witte balsamico
  • Een extra smaak- en gezondheidsboost krijgt deze dressing door er een flinke scheut Happy Perilla aan toe te voegen

Bron: Rineke Dijkinga


Geplaatst door Redactie Earth Matters




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Peace is not won by those who fiercely guard their differences, but by those who with open minds and hearts seek out connections.

-- Katherine Paterson











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.