Transition to AgroEcology, for a food secure world!

Jelleke de Nooy van Tol

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2395
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Jelleke de Nooy

Gekoppelde categorieen
Earth Company, Boeken

(Jelleke de Nooy van Tol) Tussen 2011 en 2020 hebben we de wereld gered door over te schakelen op AgroEcologische methoden en systemen. In 2030 zullen we dat tegen elkaar zeggen! Hoezo gered? Waarom dan wel? En hoe? Lees Transition to Agroecology for a Food Secure World, een eye-opener!  Voor iedereen, jou en mij,  ongeacht je beroep, biedt het mogelijkheden om mee te doen aan die noodzakelijke omslag, te beginnen met waar en wat voor eten je koopt. Meer informatie op jellekedenooy.nl

Advertorial

De auteur van dit boek, Jelleke de Nooy van Tol, geeft in het eerste deel helder aan waar het mis gaat met onze huidige westerse, industriële manier van voedsel produceren. Zonder te veroordelen laat ze met hele interessante voorbeelden zien dat dat hoog-industriële landbouw nooit naar de samenhang heeft gekeken van landbouw-water-bodem-landschap-biodiversiteit. Die landbouw systemen zijn – door gebrek aan terugkoppelmechanismen – volledig uit de hand gelopen. Dat wat wij ‘normaal’ vonden, gebruikelijk, vanzelfsprekend, is helemaal niet normaal!

Onze huidige voedselproductie berust op uit hun verband gerukte manieren van doen. Met daardoor nogal ingrijpende ecologische (milieuvervuiling, opraken van fosfaten, wegspoelen van nitraten, erosie, vergiftiging van bodems en rivieren, en een veel te grote water-footprint!), sociale (armoede, honger, vluchtelingen vanuit landen waar wij ons eten vandaan halen) en economische (ziektekosten door verkeerde / eenzijdige voeding). Jelleke verwijst ook naar het boek van Lucas Simons, Changing the Rules of the Game. De regels van het spel moeten anders. Dat is een voorwaarde om naar ‘het nieuwe normaal’ om te schakelen, systeembenaderingen voorop.

Gelukkig zijn er wereldwijd al heel veel voorbeelden van hoe het wel kan! Maar daar hoor je niet over in het dagelijkse nieuws. In het middendeel van haar boek laat Jelleke daarom 26 baanbrekende pioniers, game-changers, aan het woord. Verrassende en overtuigende voorbeelden, van over de gehele wereld, van het weer groen maken van woestijnen, het verduurzamen van ketens, regionale en consumer-supported voedselproductie, permacultuur, kringlooplandbouw, enz.

Een wereldwijde transitie naar agro-ecologische praktijken blijkt aan de gang te zijn. Opgestart in de 70'er jaren als ‘alternatieve’ landbouw, vindt er een versnelling plaats na 2008. Toen verklaarde de internationale wetenschap (IAASTD) dat er een radicale ommekeer in landbouwsystemen nodig is om de wereldbevolking in 2050 te voeden, gericht op het ondersteunen van kleine boeren die nu 70 procent van ons voedsel produceren.

Die leuze wordt in de jaren erna herhaald door internationale beleids-adviserende instellingen zoals FAO en UN. Vervolgfnes breken Oxfam in 2011 en Olivier de Schutter (UN)in 2012 een lans voor agroecology; een verzameling technologieën die het agroecosysteem ondersteunen en die veerkracht (resilience) creëren, ook / juist voor lokale bevolkings­­groepen in ontwikkelingslanden

Het goede nieuws is dat de wereld op weg is, via spiral dynamics, van een strategisch materialistische naar een meer integratieve ecologische samenleving. In het laatste deel lezen we hoe zo’n transitie proces verloopt. We kennen het principe allemaal. Je hoort of ziet iets bij een ander, en als je dat nog eens hoort denk je dat je het misschien ook wel zo zou kunnen doen, je doet het en uiteindelijk vertel je anderen hoe goed het werkt. 

Om de hele wereld te helpen omschakelen begint het daarmee. Dat kan verder aangejaagd worden door netwerken, invloedrijke voorbeeld­figuren, en door te zorgen dat de ‘enabling circumstances’ er zijn. Met andere woorden, (internationale en lokale) regelgeving en (overheids)beleid maken het mogelijk. Ook ‘engaging’ is van belang. Het meenemen van alle stakeholders in het proces. En exemplifying, het goede voorbeeld geven. Dat doet dit boek zeker!
 

Productinformatie

Titel:
 Transition to Agro-Ecology
Auteur:  Jelleke de Nooy van Tol
Uitvoering: Hardcover | 6x9in | 262 pages | ISBN 9781524633370                                            Softcover | 6x9in | 262 pages | ISBN 9781524633363                  
                    E-Book | 262 pages | ISBN 9781524633837
Klik hier om te bestellen via Amazon.
Websitewww.jellekedenooy.nl
Videohttps://www.youtube.com/watch?v=JneZuQcfres
E-mail: [email protected]

 

Over de auteur
Jelleke de Nooy van Tol is geboren in 1951 in Eindhoven. Ze combineert in haar werk en haar leven de positieve houding die ze van haar moeder meekreeg, met de analytische, onderzoekende, cultureel geïnteresseerde instelling van haar vader, die nu 97 jaar is. Als fysicus leerde hij haar de eerste beginselen van de systeem-benadering. 

Jelleke woont en werkt samen met haar echtgenoot al meer dan 15 jaar in ontwikkelingslanden, momenteel in Ethiopië. Daar leerde ze de kracht en noodzaak van farmer field schools, lokale zaadproductie en participatieve aanpakken. Ze werkte tussendoor ook 15 jaar in Nederland waar ze het Wageningse ‘groene’ onderzoek coördineerde. Ze organiseerde en faciliteerde de verandering van aanbodgericht naar vraag-gestuurd onderzoek. Ook coördineerde ze het Wageningen Initiative for Systems Innovation. Ze heeft dus wel enige ervaring met het regisseren van veranderings-processen. 

Haar intervisie groep in de eerste plaats, het Spiral Dynamics concept, de houdingen-ten-opzichte van de natuur van filosoof Zweers, en Otto Scharmer’s Theory U, hielpen haar om deze transitie naar agro-ecology helder uit te leggen en werkbaar te maken. Jelleke is een creatieve en inspirerende vrouw. Herman Wijffels noemde haar een van de ‘vroedvrouwen van de nieuwe tijd’, zo iemand die helpt de nieuwe ecologische samenleving geboren te worden.

Bron: Jelleke de Nooy van Tol


Geplaatst door Advertenties

Advertenties

Waarom adverteren op Earth Matters?
Bij Earth Matters adverteren is: “adverteren vóór de doelgroep dóór de doelgroep”. Uw klanten en onze bezoekers zijn namelijk één en dezelfde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van AdvertentiesLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De weerstand tegen onplezierige situaties is de wortel van lijden

Ram DassBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.