Een Icoonschilderij | Een geschilderd gebed in kleur en vorm

Helene1

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3255
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Inspiratie, Kunst

(Earth Matters | Marianne Jaspar) Hélène Wasser is een bijzondere weg in de kunst ingeslagen. In 2006 heeft ze een stap gezet naar het schilderen van Iconen. Een Iconenschilder werkt vanuit inspiratie, vanuit de bezieling die de schilder tijdens het maken ontvangt. De Icoon wijst de kunstenaar de weg.

Voor het schilderen van Iconen bestaan eeuwenoude regels die je hoort te volgen. Haar basis, de kunst, is gelegd tijdens haar opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie te Enschede, en in de opleiding voor handvaardigheid. Daarna haar docentschap in o.a. Hengelo, Enschede en Assen gedurende zo’n 25 jaar, waarvan ook 23 jaar aan de Kunstacademie Minerva te Groningen. Die basis is niet alleen het docentschap, maar zeker ook haar jarenlange ervaring als beeldend kunstenaar.

Een ander fundament voor het schilderen van Iconen is haar "zijnsbehoefte aan innerlijke groei". Groei in wijsheid door spirituele inzichten vanuit diverse opleidingen, meditaties en dromen. In een innerlijke stilte wordt ze geleid en geïnspireerd (krijgt ze de geest) bij het tot stand komen van een Icoon. Want de geest is van nature zuiver, stralend en vrij.... Ze verbindt zich met de heilige of de engel die ze gaat afbeelden, en ze verbindt zich met de "Opperschilder" de "Ik Ben". Daarnaast heeft ze werkelijk en spiritueel contact met de mens voor wie ze de Icoon gaat schilderen.

Hélène laat zich steeds meer leiden door de inzichten en is ook steeds weer verrast door onverwachte ingevingen, die een andere wending kunnen geven aan de uitstraling van een Icoon. Wanneer een opdrachtgever een Icoon heeft uitgezocht ontstaat er vaak een afbeelding die de persoon raakt en die dat "gebed in kleur" overbrengt. Dat kan vertroosting zijn, dat kan ook steun zijn, of een wegwijzer in iemands leven. Bij het schilderen van de Icoon voegt Hélène aan de pigmenten meestal ook genezende essences toe van planten of edelstenen. Ook deze vervolmaking wordt haar ingegeven.

Voor haar is het een ontwikkeling waar ze zelf telkens door verrast wordt. Ook voor opdrachtgevers of belangstellenden is het een subtiele en wonderschone gebeurtenis hiervan deelgenoot te zijn. Alles komt op haar pad, ze ervaart intuïtief, ze vraagt hulp en overal wordt voor gezorgd. Hélène heeft een groot vertrouwen.

Per jaar schildert Hélène een kleine tiental huisiconen, "gebeden in kleur en vorm" die je treffen, waar je stil van wordt. Haar werkplek noemt ze haar kloosterkamer. Het is een liefdevolle en serene plek. Haar "wonderlijke weg" heeft ze in een prachtig boek beschreven en in beeld gebracht. De titel van dit indrukwekkend en rijk geïllustreerd boek is: Iconen Schilderen, mijn weg naar vrijheid.Je kunt Hélène vinden via haar website helene-wasser.nl. Je kunt haar om raad te vragen.

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het leven begint pas echt als je vrij bent van angst.

Napoleon Hill, Amerikaans journalistBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.